„Европска ноћ истраживача 2018“ у Бањој Луци

Седму годину за редом у Бањој Луци се обиљежава већ препознатљива најзабавнија ноћ науке и истраживачког рада, “Европска ноћ истраживача 2018”. Ове године манифестација ће бити реализована под слоганом “Let‘s STEAM: Стварајмо нове прилике”, у петак, 28. септембра, са почетком у 17 часова на неколико различитих локација.

 

Посјетиоци ће ове године имати прилику да посјете: Сајам науке и технике у оквиру којег их очекују демонстрације научно-истраживачких постигнућа кроз које ће практично и на интересентан начин бити представљена наука на дјелу; научна предавања и дебате, едукативни инфо кутак, те такмичење за средње школе кроз које ће средњошколци представити своје научно-истраживацке радове.

Свечана церемонија отварања и централни дио манифестације биће одржан у Дому омладине, док Музеј савремене умјетности уз Астрономско друштво Руђер Бошковић води на “пут у свемир” мобилним планетаријумом. Ученици основних школа ће приказати како то виде науку кроз литерарне и ликовне радове, а професори и ученици бањалучке Техничке школе одушевиће својим знањем и веома корисном радионицом о 3Д моделовању и  симулацијом летења “Fly like an Angel”.

О важности ове манифестације много говори и чињеница да су врата овогодишњој Ноћи истраживача отвориле све важне бањалучке културне институције. Тако ће посјетиоци овогодишње манифестације у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске имати прилику да присуствују дебати Дебатног клуба “Горгије” бањалучке Гимназије, на тему ‘Културно насљеђе против глобализације’; Музеј Републике Српске је припремио посебна изненађења за посјетиоце, док ће Дјечије позориште Републике Српске све посјетиоце дочекати јединственом изложбом “Музеја лутака”.

У оквиру “Европске ноћи истраживача” у петак и суботу, 28. и 29. септембра, у центру “Робокидс” биће одржан 24 часовни Hackathon “Наука за очување културног насљеђа”, док ће у суботу, 29. септембра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске бити одржана мини конференција “Science Talks” од 10 до 14 часова.

Детаљан програм манифестације потражите на www.nocistrazivaca.ba

Град Бања Лука је подржао овај догађај.