Дупло више новца за обуку ученика за рад у привреди

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са министаром провјете и културе РС Наталијом Тривић, посјетио је Школу ученика у привреди, поводом реализације новог градског програма опремања стручних кабинета средњих стручних школа, с циљем што ефикаснијег оспособљавања за рад у привреди.

Захвлаљујући овом програму, Школа ученика у привреди добила је савремени софтвер за обуку текстилних техничара, идентичан оном који користе производна предузећа.

Током посјете, Радојичић је указао да је Градска управа прошле године покренула овај програм, и то управо на приједлог привредника, ангажованих у Савјету за привреду.

-У оквиру програма, опремају се кабинети средњих стручних школа са опремом, која им је неопходна за извођење практичне наставе. Школе су се могле пријавити на јавни позив за додјелу средства, а једна од њих је и била и Школа ученика у привреди са пројектом за набавку опреме за праксу ученика текстилног смјера – рекао је Радојичић.

Са позитивним искуством из прошле, ове године, како је рекао – Град је удвостручио подстицајна средства за опремање кабинета средњих стручних школа.

-Школе ће ове године за ове сврхе имати на располагању 200.000 КМ и моћи ће се са својим програмима пријавити на позив који би требало да буде расписан крајем јуна – навео је Радојичић.

Министар просвјете и културе РС Наталија Тривић казала је да то министартсво интензивно ради на усмјеравању образовања са потребама тржишта рада.

– Ово је позитиван примјер на који начин савјети за привреду могу да раде и на који начин локална заједница препознаје начин на који треба да улаже да би ускладила потребе са тржиштем рада – рекла је Тривићива.

Директор Школе ученика у привреди Драгољуб Вуковић нагласио је да је нова опрема значајно унаприједила стручну наставу.

-Примјеном најсавременијих софтвера, ученике у потпуности припремамо за процес рада у савременим погонима – закључио је Вуковић.