Драгочај: Почела изградња новог моста

У оквиру инвестиционог циклуса „Бања Лука се гради“, данас су у Драгочају почели радови на изградњи новог моста на рјечици Драгочајкa, у вриједности од 200.000 КМ.

-Ради се о једном од већих инвестиционих пројеката у Драгочају с циљем модернизације и убрзања саобраћаја, али, и што је јако важно, елиминисања ризика од излијевања Драгочајке у доба повишених водостаја што је раније био чест случај – рекао је градоначелник Игор Радојичић приликом обиласка градилишта.

Досадашњи, стари мост у Драгочају представљао је тзв. уско грло у случајевима високих водостаја Драгочајке, што је доводило до честог плављења околних парцела. Из тог разлога, нови мост биће знатно већи од досадашњег, са омогућеним двосмјерним саобраћајем.

Према пројекту, нови мост биће дугачак 13, а широк девет метара. Имаће двије саобраћајне траке по три метра, те двије пјешачке стазе од по метар и по ширине.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Славенко Тадић, увјерен је да ће градња новог моста ријешити проблем великог броја мјештана овог насеља.

-Надам се бити још сличних пројеката у нашем насељу – казао је Тадић и захвалио се Градској управи на улагањима у Драгочају, гдје је већ реализовано неколико значајних пројеката.

У послијератном периоду, Драгочај је забиљежио велики пораст броја нових становника тако да данас ово подручје настанује око 10.000 житеља. У протекле двије године, на ширем подручју Драгочаја реализовано је више инфраструктурних радова, укључујући и изгрдњу једног мањег моста преко Драгочајке (засеок Градина) и санацију Основне школе „Десанка Максимовић“, коју похађа више од 500 ученика. Поред санације, у овој школи је прошле године отворена и нова стоматолошка амбуланта.

Предложено рјешење за раскрсницу у Драгочају

Приликом посјете Драгочају, Радојичић је најавио и рјешење проблема за раскрсницу на улазу у ово насеље, гдје су се често дешавале саобраћајне несреће.

– Приједлог је да се поставе семафори, коригују угибалишта и геометрија приступног пута. Град ће урадити пројекат и предати га „Путевима РС“, који ће га реализовати и рјешити проблем ове раскрснице- рекао је Радојичић.