Додатни новац за културу: 155.000 КМ за 26 најбољих пројеката

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић уручио је данас представницима 26 установа културе и удружења грађана уговоре о реализацији пројеката из области културног и умјетничког стваралаштва, у вриједности од 155.000 КМ. Ова, додатна подршка градској културној сцени, проводи се у оквиру кандидатуре Бања Луке за европску престоницу културе 2024. године и новоусвојене Стратегије развоје културе, која предвиђа повећање издвајања за област културе.

Након уручења уговора, Радојичић је нагласио да су ово додатна средства за културу и да се упоредо са овом подршком из градског буџета финансирају и редовни годишњи програми из области културе.

-Циљ је да сваке године повећавамо средства за културу, без обзира на то да ли ћемо бити изабрани за Европску престоницу културе. Желимо да улажемо у добре пројекте и у инфраструктуру у култури, а овим средствима подржани су различити пројекти музичке, сценске, позоришне и филмске умјетности, укључујући и оне које ће реализовати лица са инвалидитетом – рекао је Радојичић. Он је прецизирао да су пројекти одабрани на основу претходно расписаног јавног позива, на којем је кандидован укупно 41 пројекат.

Вршилац дужности начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Невен Станић, нагласио је да путем ових пројеката Град жели да шири понуду културно-умјетничког аматеризма, да пружи прилику новим људима и удружењима, који својим идејама и иновативним приступом могу допринијети развоју културе.

-У 2019. години такође ћемо расписати исти конкурс и позивамо све који су заинтересовани да нам се обрате и да заједнички радимо. Ове пројекте су оцјењивала стручна лица и можемо рећи да је процес избора био потпуно јаван и да су пројекти објективно оцијењени – казао је Станић и додао да ће у овој години на подручју града бити реализовано више од 50 културно-туристичких манифестација.

Саша Берендика из Удружења грађана „Рез“, изјавио је да се њихов пројекат односи на џез музику, односно да ће, кроз своје активности, покушати да обогате џез понуду у граду, с обзиром на све већи интерес наших суграђана за ову врсту музике.

Небојша Курузовић из Удружења грађана „Добри медо“, оцијенио је да би овакву подршку култури вољели да виде и код других нивоа власти, а не само код Градске управе. Он је изразио задовољство што су пројекти одабрани на основу јавног позива, који је произвео снажну конкуренцију.

– За нас, који се бавимо културом, од изузетне је важности да се значајно улаже у продукцију и стварање нових културних производа у Бањој Луци – закључио је Курузовић.