Градски штаб: Препоручена обустава свих јавних окупљања

Градски штаб за ванредне ситуације препоручио је данас да се обуставе сва јавна окупљања, пошто је на подручју Бање Луке тренутно више од 1.000 заражених корона вирусом, без знакова стишавања епидемилиошке ситуације.

  • Препоручујемо обуставу свих организованих јавних окупљања. Нисмо се одлучили за забрану, иако је ситуација зрела за то. Због здравља грађана, сматрамо да је неодговорно одржавање већих организованих окупљања. Нисмо се одлучили за забрану, јер би она била политички тумачена, односно да покушавамо утицати на изборну кампању која је у току. Политички субјекти би требало да покажу одговорност, јер су људски животи и здравље су важнији од гласова у кампањи – рекао је Радојичић.

Након данашње сједнице Штаба, градоначелник Игор Радојичић упозорио је да је дошло до изразитог погоршања епидемиолошке ситуације, а што изазива велики притисак на здравствени систем.

  • Због погоршња епидемиолошке ситуације, препоручује се обустава свих јавних окупљања. Старијим лицима, због заштите њиховог здравља, препоручено је мање кретања на јавним мјестима, те обављање сам неопходних послова. Подсјећам, уз обавезно кориштење заштитних маски у свим затвореним просторијама, од данас је ступила на снагу и одлука Републичког штаба о обавезном ношењу маске на отвореном простору – рекао је Радојичић, уз напомену да је сваки службеник или давалац услуге дужан одбити да пружи услугу лицима која не носе заштитне маске, а службе обезбјеђења ће упозорити такво лице, а у случају даљег непридржавања мјера, контролни органи су дужни изрећи казну.

Град ће организовати масовну дезинфекцију јавних простора, градских установа и предузећа, дјечиих игралишта, укључујући и заједнице етажних власника, док су  власници свих осталих простора у којима се грађани окупљају, дужни да организују дезинфекцију тих простора.

  • Град ће у наредних седам дана организовати дезинфекцију у објекту Градске управе, предшколским устрановама, на прорсторима дјечијих игралишта и спортских терена, у домовима за старе и дјецу, дневним центрима, на јавним саобраћајницама и у заједницама етажних власника. Сви остали, када је ријеч о привредним субјектима у трговини, угоститељству, занатству и фитнес центрима налаже се да у сопственој организацији или ангажовањем стручних лица до понедјељка 26. октобра изврше опсежни дезинфекцију својих простора – навео је Радојичић.

Све јавне установе, предузећа и остали субјекти дужни су да ограниче број лица која бораве у просторијама у складу са препорукама Института за јавно здравље РС и да унутар простора омогући одржавање физичке дистанце, а Градски штаб за ванредне сизуације наложио је строжију контрола посјета домовима за старије суграђане, али посјете нису забрањене због социјалног момента подршке овим лицима.

Штаб је констатовао да у школама и вртићима није установљено преношење вируса унутар објеката и оцијењено је важним да се наставни процес настави и да се у вртићима одржи постојећи систем рада.

Говорећи о обиљежавању предстојећих слава, градоначелник Радојичић је позвао све грађане да их проведу у уском породичном кругу без већих окупљања, јер ћемо на тај начин најбоље заштити здравље драгих људи.

Радојичић je додао да су основни циљеви свих мјера које прописују републичке и градске институције заштита живота становништва, односно што мањи број смртних исхода, а истовремено и очување привредне активности и радних мјеста. Град Бања Лука ће обезбиједити додатних 150.000 КМ за потребе Дома здравља са циљем подршке овој здравственој установи.

Контролним органима се стрикно налаже контрола поштовања одлуке о радном времену угоститељских објеката, а у објекту у којем буде евидентиран прекршај, биће под свакодневном контролом. Када је у питању јавни превоз, остаје досадашњи режим одвијања градског превоза.

Препоручује се свим правним лицима да организују рад за засослене у смјенама, да подстакну рад од куће, посебно за ризичне групе као што су труднице, лица са хроничним обољењима и лица са нарушеним имунитетом. Градска управа ће већ од данас организовати рад са мање лица у самом објекту те од куће, са распоредом људства у више мањих група. Процијењено је да нема потребе за промјеном режима рада установа културе и спорта, који већ раде по одређеним препорукама.

Директорица Дома здравља Бања Лука, Невена Тодоровић, казала је да је ситуација у граду веома озбиљна, илуструјући то подацима да тренутно имамо 1.001 заражено лице, а да се у изолацији налази 1.619 особа.

  • Установили смо да око 6,5 одсто пацијената развије тешку клиничку слику и налази се на болничком лијечењу. Ови подаци су изузетно забрињавајући и ово што имамо данас су највеће бројке од почетка епидемије. Здравствени радници су веома оптерећени, све људске потенцијале које имамо смо ставили у службу заштите здравља и молим грађане да се придржавају мјера, како не бисмо дошли у још гору и тежу ситуацију. Најбоља потврда тежине ситуације јесте да се, у задњих неколико дана, број позитивних у граду креће око 100 дневно, што је огроман број – изјавила је Тодоровићева.

Када су у питању године заражених, статистика каже да је највећи број заражених из радно способне популације од 20 до 60 година, а најмање заражени су старији и дјеца до девет година.

Од јуче, сви позитивни на корона вирус ће здравствену услугу добити у ковид амбуланти у Доцу, а Град Бања Лука ће додијелити још један простор за амбуланту која би била намијењена лицима која имају акутне респираторне инфекције и код којих се сумња на заразу корона вирусом.

Од данас је Одјељење за иснпекцијске послове задужено да сви инспектори имају овлаштење за издавање рјешења свим особама за које им буду достављени подаци из Дома здравља.

У току наредних дана биће обављени разговори са Градском изборном комисијом, Дом здравља и Институтом за јавно здравство, како би се покушали организовати на који начин спровести изборни процес, јер је велики број људи оболио или се налази у изолацији. Цивилна заштита је обавезана да набави додатну заштитну опрему која ће бити потребна за одржавање избора.