Градоначелник угостио писце из региона

У оквиру обиљежавања 53. Кочићевог збора, у Градској управи данас је приређен пријем за књижевнике, учеснике збора и вечерашње aкадемије која ће бити одржана у Банском двору. Домаћин гостима био је градоначелник Игор Радојичић. Он је нагласио да је Бања Лука поносни домаћин и организатор Кочићевог збора, који је и ове године обухватио низ манифестација различитог карактера.

– Драго ми је што смо данас угостили писце из региона, а током ове седмице имали смо низ догађаја који су на свој начин обиљежили Кочићев збор. Већина догађаја одржана је у Парку Петар Кочић, дио програма је организован у Београду, док вечерас (субота) у Банском двору организујемо свечану академију. Централна манифестација биће одржана у недјељу у Кочићевим Стричићима уз учешће више хиљада људи – рекао је градоначелник.

Радојичић је још једанпут изразио неслагање са забраном уласка у БиХ, која је изречена руском писцу Захару Прилепину који је требало да одржи књижевно вече у Бањој Луци.

– Опет имамо слична дешавања као у доба Кочића. Немогућност да одржимо књижевно вече због забране неке „царске владе“ у Сарајеву неодољиво подсјећа и повезује нас са Кочићем – нагласио је Радојичић.

Један од учесника Кочићевог збора је и књижевница из Београда Душка Врховац. Она је рекла да је поносна и срећна што стоји испред грба града на којем се налази и Петар Кочић.

– Будући да се руководим Кочићевом мисли да је језик отаџбина писца, моја отаџбина је тамо гдје се говори српски језик. Нажалост, дошло је опет вријеме Кочића, опет се не дозвољава писцима да говоре, али као и обично – то је привремено. Важно је да заједно његујемо дух наше културе и нашег језика, односно да ни по коју цијену не дамо свој идентитет и да од модерног времена узмемо само оно што је добро – поручила је Душка Врховац.