Гости из Јапана у посјети нашем граду

Савјетница градоначелника за економска питања, Јасна Бркић састала сe данас са делегацијом јапанске невладине организације „Ипил-ипил но каи“, која борави у Бањој Луци у оквиру пројеката донације садница јапанске трешње и „Сакура“.

Јасна Бркић је казала да су гости из Јапана стигли у наш град како би провјерили у каквом су стању саднице јапанске трешње, које је ова невладина организација донирала 2006. године и да је ово завршна посјета у оквиру тог пројекта.

Други повод посјете, јесте успјешан завршетак пројекта „Сакура“, који је ово јапанско удружење реализовало са Амбасадом Јапана у БиХ, а у којем су ове године по први пут учествовали и ученици из три бањалучке основне школе.

-Ријеч је о такмичењу у цртању на тему сретно лице. Наших 12 ученика из основних школа Јован Дучић“, „Милош Црњански“ и „Милан Ракић“ је награђено и гости из Јапана су им данас уручили симболичне награде – рекла је Бркићева.

Она је изразила задовољство због још једног сусрета са пријатељима из Јапана, који су раније нашем граду поклонили саднице јапанске трешње, а ове године укључили и бањалучке школе у пројекат „Сакура“.

-Предстојећи  викенд обиљежавамо Дан града и ваше досадашње активности значајно су допринијеле љепоти  нашег града. Хвала и амбасади Јапана која је акцијама усмјереним народу наше земље, посебно овом граду и задњих неколико година дјеци основних школа, донирала средства и тако побољшала квалитет живота и рада – нагласила је Бркићева.

Награђене школе су раније добиле значајне донације од Владе Јапана за санацију школских објеката, и управо због симболике су изабране за учешће у такмичењу за избор ученичких цртежа.

Првонаграђена у овом такмичењу је ученица ОШ „Јован Дучић“ Софија Васић, а њен и радови осталих награђених ученика биће изложени по јапанским градовима.

Иначе, стабло јапанске трешње представља симбол мира, суживота, љепоте и буђења, а у Јапану се слави и празник посвећен трешњином цвијету.

 Јапанске трешње процвјетале ових дана у парку код споменика Бану Милосављевићу

Јапанске трешње процвјетале ових дана у парку код споменика Бану Милосављевићу