Горњи дијелови Чесме на љето добијају воду

На подручју горњег дијела Чесме, ових дана се интензивно ради на градњи великог резервоара, који ће коначно ријешити проблем водоснабдијевања овог насеља. Радови се изводе у оквиру великог пројекта „Вода I“, односно изградње 56 километара нове водоводне мреже у више села и приградских насеља.

Конкретније, резервоар за трећу висинску зону Чесме, која је интензивно насељавана у поратним годинама, предвиђен је за запремину од 500 кубика, што ће, по предстојећој изградњи водоводне мреже, обезбједити стабилно водоснабдијевање за више од 500 домаћинстава у овом крају.

  • Тренутно, ради се на бетонирању темељне плоче и припремама за градњу зидова будућег резервоара. До сада, урађен је ископ, постављен тампонски слој, хидроизолација и доња конструктивна плоча, те је започело монтирање оплате и арматуре за зидове резервоара, који би у зависности од временских услова могли бити изграђени у наредне двије седмице – наводе у Одјељењу за комуналне послове.

Радови у Чесми коштаће 2,8 милиона KМ, а осим горњих дијелова Чесме,  овим пројектом ће вода доћи и до више сусједних села на подручју лакташке општине.

Свеукупно, за пројекат „Вода 1“ биће издвојено 7,8 милиона KМ. У идућих годину дана биће изграђено 56 километара нове водоводне мреже, са циљем да се у року од три године постигне да више од 95 одсто становништва на територији Бање Луке добије стабилно водоснабдијевање.

Прошле године, изграђен је резервоар на четвртој висинској зони Чесме, што је био предуслов да почне изградња резервоара и за трећу висинску зону.

Извођач радова је предузеће „Хидрокоп“, а очекује се да би домаћинства воду требало да добију до наредног љета.