Горјело 50 хектара шуме у Леденицама

Бањалучки ватрогасци током прошле ноћи спријечили су ширење великог пожара на подручју Леденица, гдје је горјело 50 хектара шумског растиња и шуме.

-Јак вјетар пријетио је да ватра захвати и куће које се налазе на том простору али су ватрогасци заједно са мјештанима успјели да их одбране – саопштено је из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице.

Протеклог викенда ватрогасци су интервенисали на више локација на ширем подручју Бање Луке због неконтролисаног ширења ватре, изазване паљењем ниског растиња.

-Од двадесетак интервенција овог викенда у седам случајева ријеч је о пожарима на отвореним просторима, на широј територији града од Чокорских поља, Рекавица па ноћас до Леденица – истичу у Одсјеку.

Због све учесталијих пожара ниског растиња на подручју града и приградских насеља, ватрогасци апелују на грађане да се у чишћењу својих домаћинстава уздрже од било каквих облика паљења на отвореном.

-С обзиром на то да је ово период када већина суграђана изводи радове у двориштима и на имањима, молимо суграђане да не пале ватру на отвореном и да исту не остављају без надзора, а нарочито при јаким налетима вјетра, што може проузроковати брзо ширење пожара и довести до повећања површине захваћене пожаром – кажу у надлежном Одсјеку.