Више средстава за културу, спорт и туризам

У наставку 18. сједнице Скупштине града Бања Лука, који је одржан данас, одборници су усвојили преосталих 17 тачака дневног реда, од укупно 66, колико је било на дневном реду. Између осталог, усвојени су програми кориштења средстава од накнаде дефинисане Закном о концесијама, Законом о шумама и Законом о водама, те програм утрошка средстава остварених по основу накнада за коришћење природних ресурса. Такође, прихваћен је и извјештај о реализацији плана капиталних инвестиција у граду за 2015. и 2016. годину.

Одборници су разматрали и неколико питања из области културе. Зелено свјетло добили су програм суфинансирања културно-умјетничког аматеризма, програма и пројеката из области културе за наредну године као и календар културних манифестација Града Бања Лука за 2018. годину. У календару културних манифестација налазе се 33 манифестације подијељене у двије групе.

– У градском буџету, за културу, спорт и туризам, средства су већа за више од 500.000 КМ што је значајно повећање у односу на претходне двије године. У јануару и фебруару би требало да размтрамо нову стратегију културе и по приоритетима из те стратегије, биће распоређено додатних 200.000 КМ на већ постојећи програм и календар. Посебан грант биће издвојен за туризам и то око 70.000. Поред редовних програма за спорт, уведена је и посебна ставка за пројекат „Европски град спорта 2018“ у износу од 250.000 КМ – рекао је градоначелник Игор Радојичић у данашњој изјави новинарима.

Скупштина је прихватила информацију о стању спортских објеката у Бањој Луци, као и информацију о активностима које су вођене са циљем побољшања положаја особа са инвалидитетом.

Говорећи о плановима за наредну годину, градоначелник Игор Радојичић је нагласио да би, уз завршетак спортске дворане у некадашњем Шопинг центру и градњу дворане Гимназије, сљедеће године требало да буду реконструисане двије школске спортске сале које би финансирала Влада РС, а у плану је и реконструкција спортских игралишта на подручју града, неколико теретана у природи и изградња рекреативне зоне у Трапистима.

– Када је у питању спортска инфраструктура у граду, постоје два кључна проблема. Први су имовински односи, што се поготово односи на фудбалске терене, а други прoблем јесте статус спортских клубова који су удружења грађана и гдје Град не може да утиче директно на њихов рад – рекао је Радојичић.

На крају 18. засједања, градски парласмент је именовао управвне одборе неколико градски јавних установа. Нове управне одборе, који броје по три члана, добили су: Бански двор – културни центар, Центар за социјални рад, Дом здравља, Центар за предшколско васпитање и образовање и Градска развојна агенција. У оквиру кадрвских питања, Скупштина је за директора Центра за развој пољопривреде и села именовала Дршка Илића, који је ову функцију до сада обављао као вршилац дужности.

Подсјећамо, Скупштина града Бања Лука је у првом дијелу сједнице, јуче, усвојила буџет Града Бања Лука за 2018. годину у износу од  134.091.000 КМ, те низ програмских докумената за наредну годину.