Више од милион КМ за отварање нових радних мјеста

За овогодишње субвенције предузетницима и привредницима планирано је нешто више од 1,1 милион КМ. Ова подстицајна средства у функцији запошљавања биће распоређена путем јавног позива који ће, према најави Одјељења за привреду, бити расписан половином идућег мјесеца.

 

Овогодишњим Програмом кориштења подстицајних средстава у функцији запошљавања, који је добио „зелено свјетло“ на посљедњој сједници Скупштине града, предвиђено је 872.000 КМ за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања.

-Од овог износа, 672.000 КМ намијењено је за суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава у циљу технолошког развоја малих и средњих предузећа и 200.000 КМ за  суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу средњих стручних школа, што је дупло више у односу на прошлу годину – навели су из одјељења.

Такође, како су истакли, прошле године највећи број привредника из категорије малих и средњих предузећа, изразио је интересовање за подстицај за суфинансирање набавке основних средстава,а тек незнатан број захтјева био је за субвенције за преквалификацију радника.

То је био разлог, како су појаснили, да средства за линију подршке набавке средства увећају односно пребаце са субвенција за преквалификацију и на тај начин изађе у сусрет што већем броју привредника за помоћ у набавци основних средстава.

Ове године, за субвенције за самозапошљавање планирано је 250.000 КМ и право на њих ће моћи да остваре незапослени суграђани који су од почетка календарске године до окончања јавног позива регистровали самостално предузетничку дјелатност као основно занимање, а да су претходно били на евиденцији Завода за запошљавање.