Ватрогасна бригада: За дан 15 интервенција због паљења ниског растиња

Током цијелог јучерашњег дана на ширем подручју града, Ватрогасна бригада је имала пуне руке посла. Тако су бањалучки ватрогасци у протекла 24 часа имали 18 интервенција, од чега чак 15 на гашењу пожара изазваног несавјесним паљењем ниског растиња, саопштено је из Одсјека цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице.

Прву интервенцију на гашењу пожара ниског растиња, ватрогасци су јуче имали у пријеподневним часовима у насељу Граб, а задњу око 22 часа у Улици Браће Милетића. Током јучерашњег дана, према њиховим подацима, због неконтролисаног паљења ниског растиња и пожара шуме интервенисали су и у: Дракулићу, Борковићима, Обровцу, Бистрици, Шарговцу, Рамићима, Пискавици, те улицама: Ненада Костића, Благоја Паровића, Млађе Чаушевића и Стојке Врањеша.

Због све учесталијих пожара ниског растиња, ватрогасци су и овај пут апеловали на грађане да се у чишћењу својих домаћинстава уздрже од било каквих облика паљења на отвореном.

-И јучерашње интервенције су углавном биле због неконтролисаног паљења цијелих њива. Апеловали смо у више наврата на суграђане да не врше спаљивање корова и другог горивог материјала већ да на други начин уређују своја имања. Уколико ипак приликом крчења дворишта и имања, суграђани имају намјеру да запале одређени отпад, потребно је да се то сакупи на безбједно мјесто и да се ватра не оставља без надзора. То је нарочито опасно при јаким налетима вјетра, што може проузроковати брзо ширење пожара и довести до повећања површине захваћене пожаром – казали су из Ватрогасне бригаде.

И Шумско газдинство „Бања Лука“ апеловало је на становништво да не пали ватру на површинама, које се налазе у непосредној близини шума.

-С обзиром на то да нам слиједи пораст температура ваздуха, долази до повећане опасности од појаве пожара. Овим путем апелујемо на становништво да не врши паљење ватре на површинама које се налазе у непосредној близини као и у самим шумским састојинама – саопштили су из Шумског газдинства „Бања Лука“.