Бољи квалитет ваздуха у гријној сезони

Од почетка текуће гријне сезоне, квалитет ваздуха у Бањој Луци био је знатно бољи него у децембру 2016. године, у вријеме док се град гријао на мазут, показује компаративна анализа Одјељења за комуналне послове.

Према овој анализи, највеће смањење загађења забиљежено је код емисије лебдећих честица (PM10), пошто је, по мјерењима током децембра, емисија ових честица три пута нижа него што је то био случај у децембру 2016. године, кад је град гријала стара топлана, чије је котлове покретао мазут.

Истовремено, и концентрација угљен моноксида је много нижа од оне забиљежене у истом периоду 2016. године. Према подацима са почетка текуће грејне сезоне, односно из децембра 2018. године, емисија угљен моноксида износила је 1,44 милиграма по кубном метру, што је готово па дупло ниже у односу на исти период од прије двије године.

Приликом мјерења квалитета ваздуха, у обзир су узети и климатски параметри као што су брзина вјетра, температура и ваздушни притисак.

-Због ниских температура у новембру прошле године године, дошло је до повећаног загађења из индивудуалних ложишта, па је у извјештајном периоду забиљжен раст емисије азотног оксида. Уједно, ово је једини полутант чија је концетрација повећана у односу на 2016. годину. Такође, битно је напоменути да је, у исто вријеме и концентрација лебдећих честица (PM10) неколико дана током децембра 2018. године била изнад граничних вриједности, али то није нарушило квалитет на мјесечном нивоу. Све укупно, ова анализа показала је задовољавајући квалитете ваздуха током децембра – истичу у Одјељењу за комуналне послове.

 

 Фото: архива

Фото: архива