„БЛ бајк“ од недјеље на зимској паузи

Систем аутоматског изнајмљивања бицикала, „БЛ бајк“, који Бањалучани и сви они који су у посјети нашем граду могу да користе већ двије године, овогодишњу сезону завршава са 1.266 активних корисника.

Недјеља, 1. децембар, је задњи дан у овој години када ће Бањалучани моћи да користе услуге „БЛ бајкa“, након чега слиједи зимска пауза, све до прољећа – што је уобичајена пракса у свим градовима у којима постоји овакав систем.

Према статистици Одјељења за саобраћај и путеве, највише најмова је остварено радним данима, а најчешћа употреба бицикала била је у времену од 7 до 8 часова и од 16 до 17 часова.

-То је потврда онога због чега је и уведен овај систем, а то је свакодневна употреба бицикла за одлазак на посао, школу и на факултет, односно све већа употреба бицкла умјесто путничких аутомобила – истакли су из одјељења.

Систем је ове године проширен додатним терминалном и бициклима у насељу Обилићево, тако да је на подручју града пет локација са укупно 36 бицикала, које су опремљене одговарајућим терминалом и системом за изајмљивање и паркирање бицикла. Ријеч је о локацијама: у центру града – улица краља Петра I Карађорђевића (преко пута зграде Градске управе), „Аквана“, Улица Мајке Југовића (код Студентског центра „Никола Тесла“), Парк „Младен Стојановић“, дио уз тротоара Улице краља Петра I Карађорђевића и насеље Обилићево (Крфска улица).

-У наредној години проширићемо систем, те ће наши суграђани и посјетиоци моћи користити додатне терминале и бицикле. Циљ је да да свако веће насеље има свој терминал за изнајмљивање бицикла. Такође, на овај начин желимо подстакнути на физичку активност и побољшати туристичку понуду нашег града, те се придружити европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине – закључили су у ресорном одјељењу.

Подсјећамо, систем „Бл бајк“ функционише на начин да се прво мора извршити регистрација корисника и то путем интернета, мобилне апликације, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве. Након регистрације, кориснику ће бити омогућено да изнајми бицикл на начин да, изврши своју идентификацију, уноси број бицикла који је на располагању на терминалу, након чега систем аутоматски откључава бицикл. Након завршетка вожње корисник враћа бицикл на један од терминала, и систем аутоматски врши обраду и наплату у зависности од времена кориштења бицикла.

Цијене изнајмљивања бицкала су повољне: пола сата у току дана је бесплатно, а након тога сваки сљедећи започети час је 1,5 КМ.