Београд: Састанак градоначелника Београда, Бање Луке и Новог Сада

Градоначеник Бање Луке Игор Радојичић, састао се данас у Београду са градоначелницима Београда и Новог Сада, Зораном Радојичићем и Милошем Вучевићем.

Игор Радојичић је рекао да је до састанка дошло на иницијативу градоначелника Београда и да је ово први пут да градоначелници ова три града сједе на једном мјесту и договарају конкретну сарадњу.

  • Обавијестио сам колеге да је година на измаку за Бању Луку била врло добра у развојном смислу, јер смо реализовали низ пројеката инфраструктуре, изградње саобраћајница, мостова и водовода, под мотом „Бања Лука се гради“. Такође дужну пажњу смо посветили и различитим групама становништва као што су млади и пензионери, а све у оквиру програма „Бања Лука људског лица“ – истакао је Радојичић и додао да је Бања Лука веома захвална Новом Саду на подршци у кандидатури за Европску престоницу културе, те да ће Бања Лука подржати Београд као кандидата за Зелену престоницу Европе 2022. године.

Градоначеник Београда Зоран Радојичић, нагласио је да су, у данашњим разговорима, доминирале еколошке теме, јер се сва три града сусрећу са сличним проблемима.

  • Радимо на акционим плановима зелених градова у сва три града и вјерујем да ћемо кроз тај процес имати веће могућности да унапредимо нашу сарадњу. Београд се кандидовао за Зелену престоницу Европе 2022. године и биле су ми веома корисне сугестије које сам добио од колега из Бање Луке и Новог Сада. Разговарали смо и о буџетима наших градова, али и о предстојећим празницима и организацији манифестација које ће бити уприличене током празника – казао београдски градоначелник.

Први човјек Новог Сада Милош Вучевић, изјавио је да је први пут организован овакав формат разговора између три градоначелника и изразио увјерење да ће и будући састанци бити посвећени суштинским стварима које побољшавају животе грађана Бање Луке, Београда и Новог Сада.

  • Сљедећи састанк би требало да буде одржан почетком идуће године у Новом Саду гдје би требало да доминирају теме из културе, док би средином године требало да се састанемо у Бањој Луци гдје ће доминирати економске односно привредне теме – закључио је Вучевић.