Бања Лука уводи електронску грађевинску дозволу

Град Бања Лука ће, зајадно са Градишком, бити први град у Републици Српској који ће омогућити електронско издавање грађевинских дозвола, саопштено је на данашњој презентацији овог система у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Како је речено на презентацији, очекује се да ће систем бити у употреби за неколико мјесеци.

Градоначелник Игор Радојичић, указао је да је Бање Луке још прије двије године увела могућност једношалтерског издавања грађевинских дозвола, као првом кораку ка коначном циљу – увођењу електронске грађевинске дозволе.

  • Показало се да једношалтерски систем веома успјешно функционише и да највећи број физичких лица користи ту могућност. Електронска грађевинска дозвола је корак напријед, а захваљујем на избору Бање Луке која је ће ово, заједно са Градишком, спроводити као пилот-пројекат. Број дозвола за велике пројекте које Град изда током једне године износи преко стотину и надамо се да ће, у року од три или четири мјесеца, софтвер бити инсталисан, односно да ће систем бити оперативан и да ће ова услуга бити широко доступна за све – рекао је Радојичић.

Министарка Сребренка Голић, истакла је да је основни циљ овог пројекта да сви инвеститори, домаћи и страни, уопште физичка и правна лица, могу лакше остварити своја права и пут до грађевинске дозволе. Како је навела, у пракси ће то значити  да инвеститор, путем апликације, са свог мобилног телефона, из било ког дијела свијета, може поднијети захтјев за грађевинску дозволу.

  • Ријеч о једном од сегемената реформе јавне управе у оквиру пројекта „Лајф“ уз помоћ Међународне финансијске корпорације и Владе Велике Британије, који су донирали софтвер за електронско издавање грађевинских дозвола. Ово је почетна фаза, јер да би пројекат заживио потребно је да у електронској форми буде сва техничка документација и електронски потпис. Посебна пажња мора се обратити на власнички лист и овај пројекат ће у принципу бити зависан од Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове која сву власничку структуру мора имати у дигиталној форми. Дакле, морамо имати чисту власничку структуру, јер је то основни предуслов да би грађанин уопште добио грађевинску дозволу – појаснила је Голић.

Менаџер пројекта „Лајф“ Сенка Еминагић, рекла је да је ово резултат дугогодишњег рада и сарадње са Владом РС у области просторног уређења и грађења. Она је оцијенила да увођење електронске грађевинске дозволе представља велики успјех, јер ће се, већ у априлу ове године, захтјев за грађевинску дозволу моћи практично поднијети једним кликом.

Алфред Ле Превост, први сектретар Амбасаде Велике Британије, изјавио је да Велика Британија са задовољством подржава овај пројекат који доприноси унапређењу пословног окружења те омогућава нове инвестиције и отварање нових радних мејста.