Бања Лука кандидовала три пројекта у оквиру прекограничне сaрадње

Град Бања Лука је кандидовао три пројекта из области „Допринос развоју туирзма и очувању прирoдног и културног насљеђа“ у оквиру програма прекограничне сарадње Интерег ИПА ЦБЦ Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020.

Циљ програма је јачање друштвеног, економског и територијалног развоја прекограничних подручја, кроз имплементацију заједничких пројеката и активности. С обзиром на то да наведени програм нема ограничења када је у питању број партнерстава у којим једна организација може учествовати, идеја је била да Град Бања Лука учествује у што већем броју партнерстава.

Средства која могу бити додијељена по једном пројекту за наведену приоритетну област су од 400.000 до 2.000.000 евра, која се распоређују на пројектне партнере. Обавеза партнера је суфинансирање од 15%.

Град Бања Лука је кандидовао сљедеће пројекте:

  • Пројекат под називом „4HOOVES“ обухвата стварање заједничког туристичког производа који се односи на изградњу стаза за јахање. Утврђена дужина стазе је 65 км, а налази се на потезу од Барловаца (Град Бања Лука) преко Мраковице, до граничног прелаза Доња Градина. Дужина стазе на страни Хрватске је 70 км, а налази се на потезу од Липика, преко града Новске и завршава се у Јасеновцу. Дужина стазе на страни Црне Горе износи 50 км, а налази се на планини Орјен и општини Херцег Нови. Носилац овог пројекта је Град Новска. Пројектни партнери, поред Града Бање Луке, су Коњички клуб „Падок“, Парк природе Лоњско поље и Туристичка организација Херцег Новог. Укупан буџет пројекта је 1.202.958 евра, од чега на Бању Луку иде 151.725 евра, а Град има обавезу суфинансирања у износу од 15% од буџета, што износи  758 еврa.
  • Пројекат под називом „FORTITUDE“ је стварање заједничке туристичке понуде кроз унапређење туристичке понуде на тврђавама. Циљ ће бити остварен кроз сљедеће групе активности: формирање и опремање центра за посјетиоце у Каменој кући на Кастелу; увођење дигиталних садржаја на тврђавама на партнерским подручјима, дигитални киоск са апликацијом која садржи информације за туристе и АР фото кабину и одржавање заједничке манифестације под називом „Ноћ тврђава“. Носилац пројекта је ЈУ Тврђаве културе Шибеник, а партнери на пројекту су Град Бања Лука, Град Карловац, Општина Херцег Нови и Општина Бар. Укупан буџет пројекта је 651.150 евра. У оквиру укупног буџета пројекта, буџет Града Бање Луке је 230.055 евра, од чега Град има обавезу суфинансирања у износу од 15% од буџета, што износи 34.508 евра.
  • Пројекат под називом „ACTIVO“ обухвата стварање заједничког туристичког производа кроз развој и обједињавање понуде адреналинског туирзма. Циљ ће бити остварен кроз сљедеће групе активности: израду интерактивне мапе адреналинског туризма на партнерским подручјима, едукацију пружалаца услуга адреналинског туризма која се односи на управљање туристичким одредиштем, као и умрежавање са осталим субјектима који се баве адреналинским туризмом ради заједничког креирања туристичких производа. Носилац пројекта је Агенција за рурални развој Задарске жупаније. Партнери на пројекту Града Бања Лука су и Општина Тиват. Укупан буџет пројекта је 473.076 евра. У оквиру укупног буџета пројекта, буџет Града бања Лука је 118.963 еура, од чега Град има обавезу суфинансирања од 15% што износи 17.844 евра.

Како наводе из Одејељења за културу, туризам и социјалну политику које је овај пројекат заједно припремило са Одјељењем за локални економски развој и стратешко планирање, евалуације пројеката, а у складу с тим и реализација, очекује ce у љето 2019. године. Сви пројекти трају 24 мјесеца.