Бања Лука добила буџет за наредну годину

Одборници Скупштине Града усвојили су вечерас буџет Града Бања Лука за 2019. годину у износу од 133.870.000 КМ, што је за 2,25 милиона КМ више у односу на нацрт овог документа. Буџет је подржао 21 одборник, док су три била суздржана.

Претходно су одборници усвојили ребаланас овогодишњег буџета, који је премашио 149 милиона КМ и који је омогућио да се ове године издвоји преко 30 милиона КМ инвестиција у комуналну, саобраћајну и област водоснабдијевања, те у школство и реализацију других крупних и важних пројеката за грађане Бање Луке.

И у буџету за наредну годину биће издвојена значајна средства за инвестиције, и то око 20 милиона КМ којим ће бити рјешавани проблеми грађана у многим животним областима.

-У првој години мандата приоритет нам је свакако било рјешење проблема гријања. Били смо тако близу да у претходној гријној сезони град остане без гријања што би била хуманитарна катастрофа. То је био апсолутни приоритет за рјешавање, јер се тиче више од 20.000 прикључених корисника – казао је градоначелник Игор Радојичић током данашњег засједања.

Према његовим ријечима, други односно приоритет који слиједи јесте питање водоснабдијевања.

-Десетине хиљада грађана сеоског, приградског па и дијела градског подручја или нема воду уопште или нема стабилно снабдијевање. Зато смо у овој години започели рјешавање проблема водоснабдијевања висиниских зона Чесме и Крчмарица, што ће бити настављено и у наредној години. Регионални пројекат „Црно врело“ такође биће настављен и у 2019. години, и то у два правца, од којих први према поткозарским селима и други према Бронзаном мајдану – казао је Радојичић. У плану су, како је навео, ови радови и у Мишином хану.

Буџетским, али и средствима из екстерних извора финансирања у 2019. години планиран је низ нових пројеката.

Како је истакао градоначелник, слиједи изградња новог вртића у насељу Лазарево, а кроз буџет планарана је и обнова најмање два вртића.

-У фази смо израде пројекта за потпуно нови мост у Српским топлицама, планирамо изградњу тротора на Булевару Десанке Максимовић односно на Источном транзиту. Треба да се уради и доградња Техничке школе и рјешење трајног смјештаја Грађевинске школе. Предвиђена је и градња канализације у Тузланској улици, наставак реконструкције пјешачке зоне у центру града након што се оконча обнова зграде Банског двора – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, планирана су и средства за завршетак друштевног дома у Крминима, а предвиђена је и реконструкција бар још два дома.

Како је истакао, јако много ради се и на трансформацији у саобраћају, јер је у задњих неколико година хиљаде нових возила на истим саобраћајницама.

-Зато нам требају нови мостови, нови кружни токови, паркинзи али и простори за бициклисте и пјешаке – истакао је градоначелник.

Како је казао, „Путевима РС“ предложиће се потписивање споразума за градњу кружног тока код „Леснине“, а да Град планира за 2019. годину кружне раскрснице код бивше „Мљекаре“, те на укрштању Крфске и Улице цара Лазара.

-Код просторног планирања, важно је истаћи да смо у другој фази квалификација за израду Урбанистичког плана града, те да се по први пут након неколико година издвајају средства за провођење три јавна међународна конкурса за идејна рјешења за мултифункционалну конгресну дворану, нови мост у Доцу и за уређење дијела централног подручја – закључио је Радојичић.

Средства су повећана за спорт и за културу, па ће тако Град по први пут наредне године додијелити стипендије спортистима на основу постигнутих резултата. Такође, градиће се нови помоћни фудбалски терен.

Одборници су данас подржали и Регулациони план централног подручја који је такође капитална ствар за наредни дугогодишњи период, као и Стратегију развоја града за нареди десетогодишњи период.

На овој задњој овогодишњој сједници са обимним дневним редом, усвојени су и програми уређења градског грађевинског земљишта и заједничке комуналне потрошње одјељења за саобраћаја и путеве и за комуналне послове за наредну годину. Такође, донесен је и програм рада Скупштине Града за 2019. годину, те усвојено више тачака из области просторног планирања.

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић говорећи у буџету за наредну годину, истакао је да ће се буџетом за наредну годину задовољити друштвена, привредна, социјална и свака друга могућа компонента.

-Оно  што је битно јесте да је буџет за наредну годину стабилан, те да се мора гледати како се могу повећати непорески приходи, односно да се мора стимулисати градња и станоградња у Бањој Луци – рекао је Талић.

Наставак сједнице сутра, 27. децембра

Наставак 28. сједнице Скупштине Града заказан је за сутра, 27. децембар, са почетком у 9 часова. Одборници су данас размотрили укупно 47 тачака дневног реда.

Нови одборници и клуб одборника

На данашњој сједници Скупштине Града, нови одборници Бранко Вјештица из Уједињене Српске и Јово Савановић из ПДП-а и положили су заклетву. Вјештица је на мјесто одборника у градском парламенту дошао умјесто Маринка Драгишића, а Савановић умјесто Драшка Станивуковића, који су добили мандате у Народној скупштини РС.

На почетку сједнице, предсједник Скупштине Града Зоран Талић обавијестио је присутне да је основан нови Клуб ДЕМОС, у којем ће бити бивши одборници ДНС-а Боран Босанчић, Драган Талић и Предраг Вулин. За шефа овог клуба именован је Талић.

 Бранко Вјештица

Бранко Вјештица

 Јово Савановић

Јово Савановић