Бањалучки ћевап на листи нематеријалног културног насљеђа РС

Бањалучки ћевап уврштен је на листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске. Заштита бањалучког ћевапа, даје могућност да у наредном периоду буде номинован и за УНЕСКО-ву репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа.

На иницијативу Града Бања Лука, Занатско-предузетничка комора регије Бања Лука упутила је приједлог Одјељењу за нематеријално културно насљеђе Музеја РС да се ћевап уврсти на листу нематеријалног културног насљеђа РС. Музеј је доставио приједлог надлежном Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Овај процес је успјешно окончан прошлог мјесеца, када је ресорно министарство дало сагласност и подржало приједог да се листа нематеријалног културног насљеђа РС прошири са укупно предложених седам елемената, укључујући и бањалучки ћевап.

 

-Од 2011. године листа није проширивана, а новим елементима биће употпуњена што ће омогућити и сљедеће номинације према УНЕСКО-у, као и бољи увид у нематеријално културно насљеђе РС – наведено из надлежног министарства.

Бањалучки ћевап појавио се још у вријеме чувеног бањалучког духовског вашара, а у задњих стотињак година оригинални бањалучки ћевап у плочицама са сомуном (лепињом) прославио се и удомаћио у Бањој Луци, а из Бање Луке прво на простор бивше Југославије, а потом и даље широм свијета.

Град Бања Лука је у циљу промоције овог домаћег препознатљивог производа организовао и фестивал, чије је прво издање одржано у јануару ове године. Преко десет хиљада посјетилаца првог Ћевап феста, било је и више него довољан разлог да се већ планира и други фестивал. Тако ће Бањалучани и сви посјетиоци у мају, по Спасовдану, моћи да пробају најбоље бањалучке ћевапе на Другом Ћевап фесту.

Упоредо, уз организацију ове једниствене манифестације посвећене ћевапу – Град Бања Лука је покренуо и заштиту географског поријекла према надлежним институцијама у БиХ.