Активно 90 великих градилишта

Због интензивне изградње нових станова, приходи од грађевинских накнада на подручју Бање Луке за првих шест мјесеци ове године већи су за 14 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци градских служби.

Двије највеће накнаде, и то за уређење грађевинског земљишта и ренте за прву половину ове године укупно износе 7.19 милиона КМ.

-У поређењу са првим полугодиштем прошле године, остварени приходи у првих шест мјесеци ове године од трошкова уређења и ренте већи су за 14 одсто – казали су у Одјељењу за просторно уређење.

До овог значајног раста буџетских прихода, довела је појачана грађевинска активност и активирање бројних градилишта.

Тренутно, на подручју града, према подацима Одјељења за инспекцијске послове – активно је око 90 градилишта, који се односе на стамбено-пословне, пословне и индивидуалне објекте бруто површине веће од 400 квадрата.

У намјери да олакша и убрза издавање грађевинских дозвола, градска администрација је почетком прошле године покренула и једношалтерски систем, који подразумијева да инвеститор подноси одговарајући захтјев, а Град, умјесто њих, прибавља све сагласности које су неопходне у процесу комплетирања захтјева за издавање грађевинске дозволе.

Према подацима ресорног одјељења, све већи број инвеститора користи могућност да градске службе у њихово име прибаве потребне сагласности од јавних комуналних предузећа, а на то указује и податак о више од 5.700 поднесених захтјева у посљедњих годину и по.

 Фото илустрација

Фото илустрација