Активно 60 градилишта, од дозвола 15,1 милион КМ

На градском подручју тренутно је активно више од 60 градилишта стамбених и пословних објеката, а на основу издатих грађевинских дозвола у градску касу се у прошлој години слило 15,1 милион КМ, потврђено је у Одјељењу за просторно уређење.

Према њиховим подацима, ова сума уплаћена је у градски буџет по основу накнада за трошкове уређења грађевинског земљишта и ренте. Оствареном сумом задовољни су у надлежном одјељењу, пошто је уплаћеним износом од 15,1 милион КМ у потпуности испуњен зацртани план за 2018. годину.

– Ова сума представља сигуран знак појачане активности грађевинског сектора, што се директно одражава и на стање градских финансија, с обзиром на то да приходи од ових накнада имају значајан удио у градском буџету – кажу у Одјељењу за просторно уређење.

У намјери да олакша и убрза издавање грађевинских дозвола, градска администрацијa je у прошлој години покренула и једношалтерски систем, који подразумијева да инвеститор поднoси одговарајући захтјев, а Град, умјесто њих, прибавља све сагланости које су неопходне у процесу комплетирања захтјева за издавање грађевинске дозволе. Да је увођење овог система умногоме олакшало живот нашим суграђанима, указује и податак о више од 4.000 поднесених затхејева на овај начин.

Истовремено, значајан успјех остварен је и код легализације бесправно саграђених објеката, па су у оквиру овог процеса током прошле године издате 724 накнадне грађевинске дозволе, док је за још 65 објеката издато рјешење о легалности.

– Откако је покренут процес легализације, на подручју града издаtе су накнадне дозволе за 453 објеката – истичу у Одјељењу за просторно уређење.

Они подсјећају да је прошле године ступио на снагу нови закон о легализацији бесправно изграђених објеката, који је власницима оваквих објеката омогућио поновно подношење захтјева за легализацију. Од доношења новог закона, поднесена су 464 нова захтјева за легализацију.

 

 Фото: архива

Фото: архива