Јавна расправа о Нацрту Стратегије развоја одржана у Залужанима

Јавна расправа о Нацрту Стратегије развоја града Бања Лука за период 2018-2027. година, одржана је вечерас у Залужанима.

Присутним у објекту друштвеног дома, нацрт овог кључног стратешко-планског документа који треба да усмјерава и подстиче будући раст и развој града, представили су представници Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање и Развојног тима за израду Стратегије. Тако су мјештани тог и околних насеља могли да чују више о стратешким фокусима, визији и стратешким циљевима, секторским развојним плановима, пројектима и мјерама из Нацрта документа.

Истакнуто је да и овај најважнији развојни плански документ предвиђа интегрисани приступ развоју, што подразумијева равномјеран развој свих аспеката како градских тако и приградских и сеоских насеља, у циљу стварања угоднијих услова за живот и привређивање цјелокупног становиштва, а нарочито стварања услова за останак младих на селу.

-Укупно, желимо активне и укључене грађане у развој града и унапређење социјалне инклузије – речено је на вечерашњем скупу.

Према нацрту документа, који је утврђен на сједници Скупштине града 24. октобра, град Бања Лука у овом, предстојећем периоду пред собом је поставио четири стратешка циља.

Први јесте економски развој, други циљ је Бању Луку направити модерном, урбаном средином, заснованом на концепту „паметног града“. С друге стране, концепт „зелени град“ подразумијева еколошки одржив, комунално опремљен, енергетски ефикасан и безбједан град, а као четврти стратешки циљ наведене су развијене друштвене дјелатности односно Бања Лука као препознатљив регионални, образовни, здравствени, културни и спортски центар, унапријеђене социјалне инклузије.

Методолошки, између осталог, стратегија је постављена тако да постоји могућност међуопштинске сарадње, као и аплицирања на велики број међународних фондова и донаторских средстава.

Иначе, Нацрт Стратегије развоја града је на јавној расправи до 12. новембра, до када сви заинтересовани могу да упуте своје приједлоге, примједбе и сугестије Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање путем електронске поште, на адресу: strategijabl2027@banjaluka.rs.ba.

У циљу израде што квалитетнијег приједлога Стратегије, суграђани ће имати прилику да своје приједлоге изнесу и на јавним расправама у Основној школи „Војислав Илић“ у Крупи на Врбасу (5. новембра, са почетком у 17 часова), затим у у друштвеном дому у Драгочају (6. новембра са почетком у 17 часова) и у у Банском двору (9. новембра са почетком у 17 часова).

Нацрт овог документа са прилозима, као и План провођења јавне расправе објављени су интернет страници Града и можете их погледати овдје.

Стратегију развоја града Бања Лука израдио је Развојни тим Града у оквиру Пројекта локалног интегрисаног развоја (ЛИР), који представља заједничку иницијативу Европске уније (ЕУ) и Развојног програма Уједињених нација (УНДП).