Шљивар: Креће попис 20.000 некретнина

Град Бања Лука учествоваће  у пројекту масовне процјене вриједности непокретности на подручју града, који је дио шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у Босни и Херцеговини под називом „CILAP“. Како каже начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар овај пројекат заједнички реализују Градска управа, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) и Пореска управа Републике Српске.

–  Ових дана извршен  је први излазак на терен свих учесника овог  пројекта у насељу Нова Варош,  како би се утврдило да ли је све спремно за  реализацију – истакла је Шљивар.

Тим на терену је тестирао апликацију за прикупљање података о непокретностима и  показао је како ће изгледати попис,  чији је основни циљ идентификација непокретности. Пилот пројекат креће из Росуља, а обухватиће и Нову Варош, насеље Симе Матавуља, Центар, Алеју центар, Борик, односно двије катастарске општине – Бања Лука 6 и Бања Лука 7, односно 110 улица и око 20.000 непокретности.

Начелница Шљивар најављује да ће прије формалног почетка, што је најављено за септембар, бити потписан  споразум о реализацији овог пројекта између Града и РУГИПП-а.

– Попис  и процјена вриједности непокретности је од изузетног значаја за све јединице локалне самоуправе, јер се тиме поред осталих ефеката, уређује и  ажурира Фискални регистар непокретности код Пореске управе, као основа за обрачун пореза на непокретности, који је изворни приход јединица локалне самоуправе. Наиме, кроз попис ће се обезбиједити  ширења обухвата обвезника пореза на непокретности и повећати степен наплате..  Наша је процјена да још увијек  постоји значајан број оних који избјегавају   ову законску обавезу, а то је онда  суштински на  терет оних који плаћају порез. Треба нагласити да се из овог прихода финансира  изградња и одржавање бројних  комуналних, друштвених и других инфраструктурних објеката и  пројекта, који су значајни за функционисање нашег града  и  који обезбјеђују бољи квалитет живота свих суграђана- нагласила је она.

Када се заврши попис добиће се детаљан увид у стање непокретности и комплетна усаглашеност података књиге уложених уговора из РУГИПП-а, података Фискалног регистра непокретности из Пореске управе Републике Српске, са стварним стањем на терену у изабраном пилот подручју.

 default

default