Штаб за ванредне ситуације: И даље потребне мјере опреза

У Бањој Луци су од данас на снази кориговане мјере у вези са епидемиолошком ситуацијом, на начин како је то прописао Републички штаб за ванредне ситуације, саопштио је данас Штаб за ванредне ситуације Града Бање Луке.

Градоначелник Игор Радојичић је нагласио да су и даље потребне мјере опреза, као и стриктно придржавање мјера личне заштите.

  • С обзиром на то да од данас могу да раде одређене занатске радње, као и предузетници који се баве термичком обрадом хране, те шалтерском продајом, појачаћемо санитарне контроле како услова рада, тако и запослених – најавио је Радојичић.

Градоначелник је подсјетио да су у граду и даље на снази мјере забране јавног превоза, забране окупљања на појединим јавним површинама, те мјере градског карантина.

Иако Републички штаб за ванредне ситуације није још донио мјере за предстојеће првомајске празнике, Радојичић је најавио и поједине мјере које се тичу рада током ових празника на подручју града.

  • Градски штаб је закључио да 1. маја у граду неће радити трговина и услуге, односно нико осим дежурних служби без обзира на полицијски час. 2. маја, уколико полицијски час буде дозволио, радиће ограничен број трговина, а 3. маја неће бити дозвољен рад тржним центрима без обзира на полицијски час. Сматрамо, да уколико би тржни центри радили у недјељу, то би значило велики број лица у затвореном простору, што би представљало ризик по јавно здравље – образложио је Радојичић.

Он је додао да од четвртка 30. априла, више неће бити у функцији телефонски број: 065 01 02 03 путем којег је вршена кућна достава намирница и лијекова, с обзиром на то да је омогућено кретање свим категоријама становништва. Од 19. марта, када је почела акција „Нисте сами“, обављено је преко 4.200 достава. Градоначелник Радојичић се захвалио свим друштвено одговорним компанијама које су подржале ову акцију.

Када су у питању олакшице за привредне субјекте, Радојичић је обавијестио да ће сљедеће седмице почети обрада пријава за олакшице за закупнине, комуналне таксе, заузимање јавне површине и субвенцију камата.

Он је нагласио да се на друштвеним мрежама појавила информација да се 22 људи заразило на једној слави, али је додао да за то нема доказа. Радојичић је замолио све грађане који имају другачија сазнања да се обрате и полицији или градским контролним органима.

Из Дома здравља је саопштено да је до сада у Бањој Луци забиљежено 367 особа позитивних на вирус корона, да се у изолацији тренутно налазе 524 особе, а под надзором је 4.426 лица. Иако је епидемиолошка ситуација побољшана, и даље у Бањој Луци имамо смртне случајеве као и особе са тешком клиничком сликом на респираторима.

  • Просјечан број заражених у овој седмици је десетак, што је нешто више у односу на протеклу седмицу и мислимо да је то посљедица већег броја контаката током васкршњих празника. Молимо грађане да поштују све прописане мјере, да се понашају одговорно, да се не окупљају у већем броју поготово у затвореном простору, јер ова прича није завршена, те је и даље потребан максималан опрез сваког појединца – рекла је директорица Дома здравља Невена Тодоровић.

Шалтери у Градској управи раде од 7 до 15 часова
Шалтери који раде са грађанима у Градској управи, од данас имају радно вријеме од 7 до 15 часова, како је и прописано одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације.