У прошлој години закључено 919 бракова

У граду је у прошлој години закључено 919 бракова што је, с обзиром на пандемију корона вируса, близу годишњег просјека броја вјенчања.

Без обзира на епидемиолошку ситуацију, бракови се несметано склапају, али уз одређене превентивне мјере.

Како истичу у Одјељењу за општу управу, број вјенчања у 2020. години није значајно смањен у односу на број вјенчања претходних година, само је различита њихова динамика и начин на која су обављена.

Тако је у 2020. години, на територији града Бање Луке, закључено 919 бракова, а, ради поређења, у 2019. години укупан број закључених бракова је био 1.123.

-Мада се број бракова, који ће бити закључени у току једне године никада не може планирати, досадашња искуства матичара су таква да се у Бањој Луци просјечно закључи око 1.000 бракова сваке године – наводе из ресорног одјељења.

Прошла година, према њиховим подацима, је специфична по томе што је врло мало бракова закључено ван службених простора односно у ресторанима и свадбеним салонима.

-За наше матичаре, нарочито усложњена динамика била је у љетњем периоду, када се, у правилу, обавља највећи број вјенчања, а прошле године, и прољетни термини су пребачени за љето и почетак јесени у очекивању релаксирања пандемијских мјера и стварања услова да се вјенчања обаве као свадбе, са ширим кругом званица, што се није десило – казали су из одјељења.

Тако је, тек неколицина вјенчања, обављена у ресторанима. Сва остала вјенчања обављена су у ужем кругу породице младенаца, кумова и неколицине пријатеља у Музеју савремене умјетности Републике Српске или у атријуму Градске управе, ако је ријеч о вјенчањима радним даном.