У партнерском односу до квалификоване радне снаге

Градоначелник Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, разговарали су данас са привредницима из Републике Српске о побољшању привредног амбијента и могућностима покретања регионалног центра за оспособљавање радне снаге за потребе тржишта.

Радојичић је рекао да је град направио низ корака у протеклом периоду у циљу побољшања привредног амбијента, од олакшица за привреднике, ширења пословне зоне Рамићи и покретања нове – Јелшинград, до подстицаја и преласка на једношалтерско издавање грађевинскох дозвола од 2018. године

– Имамо, нажалост, дефицит радне снаге у производном сектору, а пораст броја готово непотребних радника. Када причамо о центру за оспособљавање радне снаге не говоримо о штампању диплома, већ о квалификацији и доквалификацији. Идемо у правцу трансформације Радничког универзитета, јер је то формално-правно најлакше – рекао је градоначелник.

Предсједник Талић је истакао да је циљ Града да буде сервис привреде, да се дефинише шта је то што максимално Град може да уради да би истински помогао привредницима.

– Раднички универзитет више не задовољава потребе града и привредника у овом облику и желимо да га трансформишемо у регионални центар. Не желимо да намећемо концепт даљег рада на овом пројекту, већ да укључимо саме привреднике, да они тачно дефинишу проблеме када је у питању квалификована радна снага. Говоримо о партнерском пројекту са привредницима. Већ смо разговарали са свим релевантним субјектима, страним организацијама, амбасадама, нашим институцијама, представницима академске заједнице, њемачке и швајцарске развојне агенције и многим другим и постоји велико интересовање да овај пројекат успије – истакао је Талић.

На састанку је констатовано неколико основиних проблема, од проблематике уписне политике, разговора са родитељима, детаљних информација о потребама за радном снагом, о каквим радницима је ријеч, о којем нивоу образованости, те да је потребно дефинисати ко све пружа овакве врсте обука.