У инат епидемиолошкој кризи: Изградња пута преко “Воћњака” напредује добрим темпом

 default

default

Упркос епидемиолошкој кризи, сви велики јавни радови на подручју Бање Луке несметано се одвијају, укључујући и један од највећих пројеката – изградњу нове саобраћајнице преко тзв. Воћњака, која ће направити нови спој између Лауша и Паприковца и створити услове за изградњу новог насеља на овој локацији.

У оквиру изградње вијадукта који се налази на траси новог пута, ових дана завршено је бетонирање носивих греда на стубовима вијадукта.

-Без обзира на проблеме са актуелном епидемиолошком ситуацијом, можемо бити задовољни са до сада урађеним. Поред носивих греда које су бетониране, извођач је већ израдио 12 од укупно 25 носача који ће бити постављени на вијадукт – потврђено је у Одјељењу за саобраћај и путеве.

На другој страни градилишта, из правца Лауша, будућа саобраћајница је спојена на канализацију од Црквене улице. На овом дијелу трасе, тренутно се ради крак канализације преко нове трасе пута према вијадукту.

Нова, комунална инфраструктура неопходна је јер се, изградњом ове саобраћајнице, отвара могућност претварања садашњег, запуштеног воћњака у модерно насеље са свим потребним садржајима. Осим канализације биће изграђена и водоводна мрежа и расвјета.

Изградња ове саобраћајнице је један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду, вриједан 2,7 милиона KМ. Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Паприковца и Лауша, од цркве преко „Воћњака“ па до Улице Јована Рашковића гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се Град Бања Лука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег „Воћњака“, а средства за изградњу обезбједила је Влада РС.

 default

default