Усвојени ребаланс буџета и план капиталних инвестиција

Скупштина града је на данашњој, 23. сједници, усвојила ребаланс градског буџета у износу од 146.216.000 КМ, који је за 12,1 милион већи у односу на раније планирани буџет за 2018. годину. Градски парламент је на данашњем засједању уcвојио још један веома значајан документ, а то је план капиталних инвестиција за период од 2018. до 2020. године, који подразумијева више од 90 пројеката који би требало да буду реализовани у граду.

Коментаришући одлуку о ребалансу, градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је у овогодишњем буџету око 30 милиона намијењено за реализацију капиталних пројеката у граду.

– Низ капиталних пројеката је који чекају реализацију – водовода, саобраћајница, спортских дворана, друштвених домова, помоћи школама. Од емисије обвезница новац ће бити утрошен за пет капиталних пројеката на цијелом подручју града – рекао је Радојичић.

Он се осврнуо и на кашњења која постоје од стране појединих извођача радова.

– Као посљедица одласка људи са ових простора види се недостатак радне снаге и да све више проблема имају наши извођачи радова, јер једноставно немају довољно радника да покрију све послове и ту имамо систематски проблем недостатка квалификоване радне снаге – навео је градоначелник.

Радојичић је додао да нa дневном реду овог скупштинског засједања има много значајних тачака дневног реда које третирају различите теме од значаја за наше грађане.

– Имамо одлуку о стипендијама које ће под истим условима бити обезбијеђене за ђаке и студенте. Одлука о позиву за запошљавање или самозапошљавање подразумијева пројекте који иду по неколико линија. Оно што је ново јесте то да 100.000 КМ издвајамо за опремање средњих стручних школа које ће се моћи пријавити на јавни позив. Ту су и два важна регулациона плана – РП Центар алеја и РП саобраћајног чворишта на Лаушу – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, рекао је да комплетан суфицит у прошлогодишњем буџету износи око девет милиона марака, од чега је 4,9 милиона намијењено за пројекте.

– Проширен буџетски оквир у овој години ће довести до тога да Бања Лука постане велико градилиште. То је битно за град и можда и имамо одређену нервозу грађана због гужви, али све ово што будемо завршили у овом периоду остаје свима нама трајно. Посебно ме радује почетак изградње Зеленог моста, који нам је представљао велики проблем. Правимо модеран мост, који ће повезивати двије најбитније саобраћајнице, односно два транзитна пута. Улазимо и у изградњу нових вртића, али и великог броја водоводних система – нагласио је Талић.

Скупштина града је данас радила до 18.00 часова када је на расправи о десетој тачки дневног реда дошло до техничких проблема на систему за гласање, a засједање је тада прекинуто. Одборници су ручно гласали о девет тачака дневног реда о којима је вођена расправа, што пословник дозвољава у оваквим ситуацијама, и све су усвојене.

Наставак 23. сједнице Скупштине града заказан је за четвртак, 31. мај, у 9.00 часова.