Usvojen izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2017.

U nastavku 21. sjednice, Skupština grada je danas prihvatila izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2017. godinu, te izvještaj o realizaciji programa rada Skupštine grada Banja Luka, za isti period. Govoreći o protekloj godini, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je izuzetno zadovoljan ostvarenim rezultatima Gradske uprave i dodao da je 2017. bila uzbudljiva godina, puna posla, te  relaizacije i pripreme projekata i strateških dokumenata iz svih oblasti društvenog života.

– Realizovali smo mnogo projekata čiji efekti će se tek osjetiti u budućem vremenu. Najveći finansijski projekat je nova toplana koja je u roku od godinu dana koncipirana i izgrađena. Veliku pažnju građana je pobudila gradnja dječijih igrališta, projekat koji smo realizovali sa društveno odgovornim kompanijama. Do sada je izgrađeno 12 igrališta i akciju nastavljamo i ove godine. Nakon decenija čekanja, aktivirali smo nastavak izgradnje istočnog tranzita, a pripremili smo i niz saobraćajnih projekata za ovu godinu – rekao je Radojičić.

On je istakao da je Gradska uprava imala domaćinski odnos prema gradskom budžetu što je rezultiralo suficitom od devet miliona KM u gradskoj kasi, za prošlu godinu. Radojičić je najavio da bi se na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine grada trebalo da nađe rebalans budžeta, a prve procjene govore da će budžet biti veći za oko 18 miliona KM u odnosu na postojeći okvir.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka, Zoran Talić, izjavio je da je gradski parlament prošle godine imao 15 zasjedanja, te da je od 120 planiranih tačaka dnevnog reda realizovano 113, što je oko 94%.

– To je više nego što je bilo u zadnjih 10 godina. Skupština je radila u punom kapacitetu i pratila je sve aktivnosti Gradske uprave i sigurno je da smo doprinijeli uspješnoj realizaciji poslova. Napravili smo pomake u radu, u izradi je nova internet stranica gradske Skupštine, a imamo i određene pozitivne signale kada je u pitanju digitalizacija rada Skupštine, što je inicijativa koju smo pokrenuli zajedno sa Inovacionim centrom prema stranim donatorima – kazao je Talić.

Skupština je danas usvojila izvještaje o radu za 2017. godinu i planove rada za ovu godinu Gradske razvojne agencije, Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Banskog dvora, SC Borik, Inovacionog centra i Doma zdravlja. Takođe, donesene su odluke o izdavanju u zakup više poslovnih prostora pod posebnim uslovima, te odluke iz oblasti prostornog planiranja i imovinsko-pravnih odnosa. Skupština je prihvatila informaciju o stanju bezbjednosti  na području grada Banje Luke za 2017. godinu.