Уз помоћ USAID-a: Ускоро бољи услови за особе са сметњама у развоју

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и шеф мисије Америчке агенције за међународни развој (USAID) Питер Дафи, озваничили су данас почетак реконструкције објекта Дневног центра за збрињавање омладине и одраслих лица са сметњама у психофизичком развоју, који се налази у насељу Лазарево.

Градоначелник Радојичић је подсјетио да је ово још један од пројеката које Град реализује у сарадњи са USAID-ом и CRS-оm (Catholic relief services).

– Ради се о популацији која након навршених 18 година и стицања пунољетства, има много проблема са обезбјеђењем мјеста за друштвене активности и боравак. Захваљујући овом пројекту, добиће се функционалан објекат који ће омогућити социјализацију ових, рањивих група – рекао је Радојичић.

Он је додао да је вриједност пројекта више од 100.000 КМ, с тим да Град улаже око 14.000 КМ, док остатак обезбјеђују донатори. По завршетку радова, Град ће обезбиједити редовна средства за функционисање дневног центра, посредством Центра за социјални рад.

Шеф Мисије USAID-a Питер Дафи је нагласио да је подршка овој популацији један од приоритета ове организације и градских власти.

– Свеукупно, ми подржавамо мрежу од пет центара за особе са потешкоћама у развоју у БиХ. Ови људи имају све већу подршку локалних власти и заједнице, а ово је прилика да осигурамо више различитих услуга за кориснике овог центра у Бањој Луци – рекао је Дафи и најавио да би радови требало да буду готови за два мјесеца.

Пројекат ће бити реализован у партнерству са удружењем грађана „Дајте нам шансу – Звјездице“. Представник ове организације Жељка Перишић, прецизирала је да ће у Дневном центру бити смјештено око 20 корисника.

Предузимајући мјере на збрињавању социјално рањивих група, Град је у марту реконструисао и дневни центар за дјецу у ризику, који се такође налази у Лазареву.