Ужурбане припреме за градњу новог моста у Српским топлицама

Градске власти интензивно раде на припреми пројекта новог моста у Српским топлицама, чија би изградња, према оквирним плановима, требало да почне већ током ове године. Према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, ускоро ће бити завршена израда урбанистичко-техничких услова за нови мост, који ће се градити 250 метара удводно од постојећег моста у Топлицама. Упоредо с тим, ради се на прибављању потребних сагласности од комуналних организација и припреми тендера за израду главног пројекта моста.

– Како је планирано, у првој половини године требало би да буде обезбјеђена сва потребна пројектна документација и расписан тендер и за избор извођача радова – навели у ресорном одјељењу.

Према досадашњим процјенама, вриједност новог моста у Топлицама износиће око два милиона КМ.

Са представницима Завода „Др Мирослав Зотовић“, који, послије куповине бање у Топлицама, имају амбициозне планове за развој овог дијела града, договорено је да се садашњи мост у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање додатно уреди и трансформише у пјешачки мост, док би се нови мост за прелаз возила градио.

Садашњи мост је тренутно једносмјеран са ограниченом тежином, што представља проблем код транспортног саобраћаја на шта су упозоравали и привредници из овог дијела града.

Директор фабрике обуће „Бема“ Маринко Умићевић, наглашава да ће нови мост „отворити“ овај дио града и утицати на развој привреде.

– До сада су наши камиони морали у Карановац на мост па десном обалом до фабрике што нам је представљао велики проблем. Завршетком Зеленог моста и изградњом још једног моста у Српским топлицама, уз најављени наставак градње Источног транзита, у потпуности ће се „отворити“ овај дио града који би могао постати једна нова мала пословна зона – истиче Умићевић.