Тужна годишњица: 28 година од страдања 12 беба у Клиничком центру

Поводом 28. годишњице трагичне смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру,  данас су мајке страдалих беба и представници Републичкe организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила положили вијенце на спомен обиљежје „Живот“ у центру града. Секретар Удружења „12 беба“ Жељка Тубић, мајка дјетета које је, због недостатка киесоника, изгубило битку за живот 1992. године, каже да мајке већ губе наду да ће ико икада бити кажњен и одговарати за смрт дјеце у инкубаторима.

  • Иако је прошло 28 година, бол за нашом дјецом није мања, а туга због чињенице да такав злочин без преседана није кажњен све је већа. Једина утјеха је то што се овај датум обиљежава и што се кроз књиге и филмове преноси и чува истина о овом страшном поразу цивилизације, која је дозволила да дан за даном умиру тек рођена дјеца – рекла је Тубић.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, тако да  ни боце са кисеоником нису могле бити допремљене из Београда у Бању Луку, упркос бројним апелима да се то учини, усљед чега је преминуло 12 тек рођених беба у инкубаторима.

Као датум oбиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године. 22. мај уврштен је у календар значајних датума у Републици Српској, а мајке 12 беба су проглашене цивилним жртвама рата.