Сутра почиње „Ћевап фест“, већ попуњени сви хотели

Овогодишње, треће по реду издање „Ћевап феста“, највећег гастро фестивала у БиХ, биће отворено сутра у 15.00 часова, уз најављено учешће девет познатих бањалучких ћевабџиница, саопштили су организатори. Поред ове манифестације, Бања Лука ће овог викенда бити домаћин и Фестивала цвијећа, тако да ће наш град овог викенда бити стјециште бројних занимљивих догађаја, који су већ испунили готово смјештајне капацитете на подручју града. По подацима ТОБЛ-а, јуче су попуњени готово сви смјештајни капацити у граду, тако да мјеста за нове туристе, осим у мањим, приватним смјештајима, готово и да нема.

Током данашње најаве, градоначелник Игор Радојичић и промотер „Ћевап феста“ Небојша Куштриновић изразили су очекивање да би треће издање ове популарне манифестације моглио да привуче више десетина хиљада посјетилаца.

– Ове године „Ћевап фест“ траје од 31. маја до 2. јуна и биће организован на паркингу код Музеја савремене умјетности. Иако се најављује кишно вријеме за суботу, то неће бити сметња за наше посјетиоце, јер ће бити постављен велики шатор гдје ће сви гости моћи да се послуже ћевапима. Поред тога, обезбијеђен је и богат културно-забавни програм уз наступ музичких бендова, стендап комичара и културно-умјетничких друштава – рекао је Радојичић и додао да су одржавање ове манифестације, поред организатора – Градске управе и Туристичке организације, помогли и Бањалучка пивара, Кока кола, Млијекопродукт и Витинка.

Промотер „Ћевап феста“ Небојша Куштриновић, казао је да је ово највећи гастро фестивал у БиХ, те указао да је још прошле године, упоредо са одржавањем овог фестивала, град Бања Лука покренуо процес заштите бањалучког ћевапа, као заштићенoг производa са географским поријеклом.

– „Ћевап фест“ је одлична прилика да промовишемо и нашу гастрономију, али и туризам. Уз мирис домаћих ћевапа, имаћемо и богат програм. Наcтупиће млади из културно-умјетничких друштава  „Пелагић“, „Маслеша“ и „Свети Сава“, затим таленти Муичке школе „Владо Милошевић“, хор „Јазавац“, биће ту „Инфинити бенд“ и „Распашој“, потом Градски тамбурашки оркестар и звијезде суботње вечери – група „Нервозни поштар“. Позивамо све наше суграђане и њихове госте да у наредна три дана прошетају нашим лијепим градом и почасте се надалеко познатим бањалучким специјалитетом – закључио је Куштриновић.

Према најавама, на фестивалу ће учествовати сљедеће ћевабџинице: Замола, Код Мује, Биљана, Златна круна, Стари рецепт, Друга прича, Лимун жут, Мира М и Аквана – месница код Жеље. Цијене ћевапа остале су непромијењене и износиће четири марке за велику, оносно двије марке за малу порцију. И ове године, ћевапи ће се куповати за популарне „динаре“, које ће посјетиоци моћи купити на два продајне локације на мјесту одржавања манифестације.

У исто вријеме, од сутра у 10.00 часова, отвара се и друго издање Фестивала цвијећа, манифестације која је, послије вишедеценијске паузе, оживљена прошле године, са јединственим симболом – тулипаном, који носи име по Бањој Луци. Овај фестивал одржава се од петка до недјеље, у Парку Петар Кочић.

ПРОГРАМ „ЋЕВАП ФЕСТА“:

ПЕТАК, 31. МАЈ:

15.00 Отварање манифестације и почетак рада ћевабџиница; 16.00 Инфинити бенд; 19.00 Бенд Распашој.

СУБОТА, 1. ЈУН:

12.00 Почетак рада ћевабџиница и наступи дјечијих ансамбала КУД „Свети Сава“, РКУД „Пелагић“ и АНИП „Веселин Маслеша“; 15.00 Музичка школа „Владо Милошевић“; 16.00 Комичар Мирослав Ђорђевић; 18.00 Градски хор „Јазавац“; 19.00 Градски тамбурашки оркестар; 21.00 Нервозни поштар.

НЕДЈЕЉА, 2. ЈУН:

11.00 Почетак рада ћевабџиница; 17.00 Завршетак „Ћевап феста“.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА ЦВИЈЕЋА:

ПЕТАК, 31. МАЈ:

10.00 до 17.30 Продајна изложба цвијећа и изложба дјечијих радова; 11.30 Музичко-забавни програм; 14.00-15.00 Мала школа аранжирања цвијећа

СУБОТА, 1. ЈУН:

10.00 до 17.30 Продајна изложба цвијећа и изложба дјечијих радова; 12.00-14.00 Мала школа аранжирања цвијећа.

НЕДЈЕЉА, 2. ЈУН:

8.00 до 15.00 Продајна изложба цвијећа