Стипендије: Пријављена 432 студента

При крају је подјела рјешења о додјели градских стипендија ученицима средњих школа, а ускоро ће почети и обрада пристиглих захтјева студената, потврђено је у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

-Од укупно 1.236 рјешења, преостало је још да се додијели њих 189 што ће бити окончано почетком наредне седмице. Тиме ће сви ученици стипендисти добити своја рјешења, након чега ће започети и исплата ових стипендија – казали су у Одјељењу.

Како су истакли, ова пракса подјеле рјешења о стипендијама по школама показала се оправданом из више разлога, прије свега, јер се за краћи временски период обави уручивање рјешења, ученици не одлазе са наставе, не ствара се гужва у просторијама Градске управе, а највећи учинак јесте приближавање локалне заједници младим људима, ученицима средњих школа.

Ове школске године, право на стипендију на основу успјеха остварила су 634 ученика, на основу социјалног статуса 562 и 40 ученика за дефицитарна занимања. Износ стипендије за прве двије категорије износи 80 КМ, а за дефицитарна занимања 160 КМ.

Послије подјеле рјешења за ученичке стипендије, почеће обрада захтјева за додјелу стипендија Града Бања Лука студентима. На конкурс, који је завршен 14. новембра, пристигла су укупно 432 захтјева.

За стипендије у текућој школској години, буџетом Града је планирано 1,6 милиона КМ.