Стигло 216 пријава: Милион КМ у подстицаје за запошљавање

На јавни позив за додјелу подстицаја за запошљавање, за који је из градског буџета обезбјеђено 1,02 милиона КМ, поднесено је 216 захтјева, потврђено је у Одјељењу за привреду.

За разлику од ранијих година, ове године је уведена и нова линија подстицаја за суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу средњих стручних школа с циљем обезбјеђења квалификоване радне снаге неопходне на тржишту рада. За ову врсту подстицаја намијењено је 100.000 КМ.

Према подацима ресорног одјељења, њихова комисија ће у наредним данима обрадити пристигле захтјеве, бодовати их и предложити листу оних који испуњавају услове јавног позива.

По њиховој статистици, највећи интерес исказан је за подстицаје намијењене повећању продуктивности и конкурентности. За ову врсту подстицаја аплицирало је 164 привредника. Од тога, њих 132 из категорије малих и средњих предузећа жели подстицај за суфинансирање набавке основних средстава. Мањи дио, њих 21, пријавио се за преквалификацију радника за дефицитарна занимања, док су 11 захтјева доставиле средње стручне школе за суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу.

Истовремено, 52 незапослена Бањалучанина пријавила су се за подстицаје намијењене самозапошљавању.

Како су навели из ресорног одјељења, за овај вид подстицаја привреди у посљедњих пет година из буџета Града издвојена су средства у висини од скоро 3,5 милиона КМ, чиме је подржано запошљавање 608 радника.

Овогодишњи јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања био је отворен од 13. јуна до 13. јула. На позив су се могли пријавити привредници, незапослени и средње стручне школе.