Спремна „Вода 2“: Креће изградња 50 километара нових водовода

Градња 50 километара нове водоводне и канализационе мреже за приградска и сеоска насеља, у оквиру пројекта „Вода 2“, почеће у септембру ове године, а сви који желе да се прикључе на нову мрежу имаће бројне попусте који ће износити и до 50 одсто, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

За све кориснике низа нових водовода, Град је у сарадњи са предузећем „Водовод“ припремио олакшице за прикључење и преприкључење, а за социјалне категорије субвенције, што ће имати велики значај за становништво, с обзиром на то да је актуелним пројектима градње нових водовода обухваћено више од 25.000 наших суграђана.

Градоначелник Радојичић најавио је да ће 3. септембра бити потписан споразум у вези са градњом пројеката у оквиру „Воде 2“, у тренутку док се неки од пројеката из „Воде 1“ већ полако приводе крају.

-Очекивали смо да то буде у марту, али због епидимије је све помјерено и ушли смо у нове преговоре са ЕБРД-ом, али у коначници је договорен потпис споразума за комплетан пројекат „Вода 2“ и споразум који би укључивао донацију Европске уније од 8 милиона КМ за „Воду 3“ – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, од септембра би већ могли да уведу извођаче у посао појединих пројеката из „Воде 2“, која укључује водоводе у Тузланској, Српских устаника, Браће Милетића, као завршетак водовода Јагаре, гдје је већ окончана прва фаза.

Такође, биће проширен подсистем „Звијезда“ у оквиру Црног врела, односно водоводи: Бистрица, Кременовићи, Гаковићи, Бркићи и неколико мањих подсистема. У овом пакету је велики подсистем Бронзани мајдан-прикључење система на Црно врело, затим изградња пумпних станица и улазак у систем Кмећани и Обровац.

-„Вода 2“ потпуно ће ријешити и питање водоснабдијевања неколико поткозарских села, и то Мишиног хана, Верића, Поткозарја, који имају с времена на вријеме потешкоће са водоснабдијевањем – истакао је он.

Уз водоводе, „Вода 2“ укључује и изградњу канализационе мреже, између осталог, у Улици Пут српских бранилаца, за неколико улица у Дракулићу, Куљанима, Врбањи, Ади и Лаушу, укупне вриједности око 2,8 милиона КМ. Рок за завршетка свих радова у оквиру „Воде 2“ је септембар 2022. године.

Говорећи о циљу пројеката водоснабдијевања у оквиру циклуса „Вода 1“, „Вода 2“ и „Вода 3“ – истакао је да се у коначници очекује побољшање у снабдијевању водом односно нови прикључци за преко 25.000 суграђана.

„Вода 1“, која је почела прошле године, комплетно би требало да буде завршена на љето идуће године.

-До 15. септембра очекује се завршетак водовода за Чесму 3 и 4, те за Горњу Пискавицу, а до 15. октобра водовод за Радосавску. Из овог пакета, раније су завршени водоводи у горњој зони Зеленог вира, у Чесми 2, Кајмакчалнској и Шумадијској улици – навео је Радојичић.

Током јесени, како је казао, очекује се улазак у подсистем „Бронзани мајдан“, који обухавата веома широко подручје. До краја године требало би да буде саграђен нови велики резервоар на Пилиповом брду, који је и прва степеница овог великог подсистема.

Почетак пројекта „Вода 3“ очекује се на прољеће-љето идуће године.

Циљ свих ових пројеката је да се у неколико идућих година обезбједи да 95 одсто становништва Бање Луке има стабилно водоснабдијевање.

Олакшице и субвенције

Предузеће „Водовод“ је у сарадњи са Градском управом припремило олакшице за прикључење нових корисника, прекприкључење и субвенције за становништво у стању социјалне потребе.

  • Нови корисници, уколико уплате комплетан износ имају попуст од 15 одсто. Омогућена је и уплата на шест једнаких рата.
  • За преприкључење на нову водоводну мрежу, цијена ће бити нижа за 50 одсто, и такође у случају плаћања цијелог износа– додатни попуст од 15 одсто. И у овом случају, постоји могућност плаћања у шест једнаких рата.

Директор „Водовода“ Зоран Поповић истиче да је ово предузеће са Градом и Центром за социјални рад покренуло и иницијативу да Скупштина града у наредном периоду донесе одлуку о субвенцији дијела потрошње за кориснике Центра за социјални рад.

-Конкретно, стални корисници Центра, којих сада има неколико хиљада, Град ће субвенционисати са три кубика воде по члану – нагласио је Поповић и додао да се разматра и могућност ослобађања од плаћања прикључка на мрежу свих нових корисника, који су регистровани у Центру за социјални рад.

Нови пакети подршке становништву, уз досадашње за привреду, биће укључени у ребаланс буџета, који би требало да буде предложен Скупштини града почетком септембра.