Снимиле их камере: Погледајте како настају дивље депоније

Kомунална полиција града Бања Луке покренуће ових дана прве поступке за непрописно одлагање отпада против несавјесних појединаца који су ових дана, уз помоћ скривених камера, снимљени у непрописном одлагању отпада.

С циљем сузбијања масовно изражене појаве да се уз контејнере формирају дивље депоније, у протеклих неколико дана на више локација на ширем градском подручју, као и у ужем градском језгру, инсталирани су скривене видео камере.

  • Били смо приморани на овај корак, јер је ова појава у посљедње вријеме узела маха. Наш циљ, међутим, није пуко кажњавање, него да, изазивајући страх да не буду снимљени, одвратимо наше суграђане да отпад не бацају тамо гдје му није мјесто. Из тог разлога, камере ће константно, из дана у дан, бити премјештане на нове локације како би покрили што веће подручје – истиче Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове.

Према његоговим ријечима, на снимцима, које је камерама „ухватила“ протеклих дана,  јасно се виде појединци који бацају смеће и стварају дивље депоније, али и појединци који властитим или службеним возилима довозе отпад.

  • Све наше акције и молбе да се смеће не баца на мјестима која нису за то предвиђена, нажалост, показала су да нису довољна за појединце, па смо били принуђени да на овај начин бранимо наш град од недоговорних – истиче Билчар.

Он је указао да се уз контејнере, по њиховој статистици, најчешће лагерује грађевински отпад, гуме, дијелови машина, дијелови аута, стари намјештај и бијела техника.

Kамере су за сада постављене на неколико критичних мјеста на више локација у граду. Овај систем ће, како је планирано, у догледно вријеме бити проширен додатним камерама како би се се „покрило“ што више критичних тачака у граду.

Први снимци и фотографије прослијеђене су Kомуналној полицији на даљи поступак.

-Утврдићемо оне који крше сва правила и непорописно одлажу отпад и против њих повести поступак- кажу у Kомуналној полицији.

Због непрописног одлагања отпада, грађани, као физичка лица, могу бити кажњени са 100 до 1.000 КМ, самостални предузетници са 200 до 1.000 КМ, одговорно лице у правном лицу од 200 до 1.800 КМ и правна лица од 500 до 7.000 КМ.

Неке од снимака са камера погледајте у наставку (отварање помоћу VLC плејера):

Видео1

Видео2

Видео3

Видео4