Снижавање комуналних такса – растерећење привреде и НВО сектора

Начелник Одјељења за привреду Градске управе Раденко Комљеновић, рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци, да Град Бања Лука разматра привредни амбијент и тамо гдје је то могуће покушава да створи боље услове за привређивање, а једна од тих мјера је и промјена одлуке о комуналним таксама којом ће  велики број организација цивилног друштва, као и бројна предузећа бити у повољнијем положају. Комљеновић је истакао да овим мјерама, као и ранијим укидањем појединих такса, Град Бања Лука, у новчаном износу, даје допринос растерећењу привредника и НВО сектора од око 300.000 КМ на годишњем нивоу.

– Одлучили смо се за ове промјене након што је уочен проблем високе комуналне таксе за непрофитна и хуманитарна удружења, као и удружења која пружају социјалне услуге. Између осталог, смањили смо комуналне таксе за привреднике, па тако, рецимо, за ауто-школе такса је снижена са 260 КМ на 150 КМ, а када је у питању невладин сектор, практично за сва удружења таксе су снижене у распону од 40 до 150 марака – појаснио је Комљеновић.

Он је нагласио да ће, према овој одлуци, удружења која окупљају лица са инвалидитетом, удружења која у партнерству са градом и уз подршку Центра за социјални рад пружају социјалне услуге својим корисницима те непрофитна удружења хуманитарног карактера, плаћати комуналну таксу 40 КМ, умјесто досадашњих 360 КМ.

  • Ове мјере које смо ми предвидјели су на неки начин науштрб градског буџета, али смо сматрали да је то добар потез градских власти, јер је буџет стабилан, а истовремено, овим потезима стварамо повољнији амбијент за развој привреде и предузетништва – казао је Комљеновић и додао да је, на захтјев одборничких клуубова, предвиђено да се снити такса и за културно-умјетничка друштва, којих у Бањој Луци има 27, са 360 на 60 КМ.

Комљеновић је истакао да је Град Бања Лука успјешно прошао процес ресертификације и потврдио статус града са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи (BFC SEE), који важи три године.

Дејан Ћато из Бањалучке пиваре, поздравио је ову одлуку Градске управе, истичући да она долази као лијеп сигнал свим привредницима, додавши да се истовремено, овом одлуком укида плаћање комуналне таксе за привреднике који на сопственим возилима рекламирају своје производе што до сада није био случај.

Секретар Удружења грађана „Мозаик пријатељства“, Мирослав Субашић, рекао је да ће смањењем комуналних такса ово удружење моћи више уложити у храну и потрепштине за најсиромашније.

„Ово је један јако добар корак за нас који покушавамо да помогнемо људима који немају од чега да живе. Велика похвала за ову одлуку – закључио је Субашић.

Подсјетимо, приједлог одлуке о смањењу такса наћи ће се дневном реду сједнице Скупштине града која ће бити одржана 10. априла.