Скупштина града: Усвојен ребаланс градског буџета

Скупштина града усвојила је данас Нацрт ребаланса градског буџета у износу 147,5 милиона КМ, који је, усљед економских посљедица изазваних епидемијом корона вируса, нижи за 3,1 милион КМ односу на планирани буџет за ову годину.

Нацрт ребаланса упућен је у јавну расправу, која ће трајати од 28. маја до 4. јуна. Заинтересовани ће га моћи погледати на сајту Града и своје приједлоге и примједбе упутити електронским путем на адресу: primjedbe@banjaluka.rs.ba.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио да је епидемија корона вируса довела до обуставе рада великог броја привредних субјеката, што је довело и до пада градских прихода. Према његовим ријечима, процјењује се да би до краја године Бања Лука могла имати пад прихода за око 30 милиона КМ, с тим да већ сада тај пад износи 12,1 милион КМ.

  • Овакво стање захтијева потпуно реструктурисање градских финансија, те је на данашњем засједању, уз ребаланс, донесен читав сет одлука у вези са градским финансијама. Без обзира на ову ситуацију, наше опредјељење је да се не заустављају капиталне инвестиције, због чега је парламент данас донио и одлуку о емисији обвезница у износу од 12 милиона КМ за њихово финансирање. Логика овог ребаланса јесте да покушавамо наставити развојну компоненту града. Нисмо одлучили да режемо инвестиције, него смо изабрали овај тежи пут–развојну линију – нагласио је Радојичић.

Како је појаснио, уз емисију обвезница за капиталне пројекте, претпостављени пад прихода до краја године покушаће се надомјестити суфицитом из прошле године у износу од око осам милиона КМ, репрограмима дуга од око четири милиона КМ, те уштедама на различитим ставкама у укупном износу од пет милиона КМ.

Радојичић је указао да је прошла буџетска година завршена са суфицитом, иако је само у јавне пројекте уложено више од 30 милиона КМ.

–  Прошла година је, као и три претходне, завршена суфицитом што је знак домаћинског пословања – оцијенио је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да је као посљедица епидемије вируса корона у Бањој Луци у претходна два мјесеца забиљежен знатан пад привредних активности и јавних прихода, што је захтијевало реструктурисање градских финансија, истичући да је неопходно јединство у вези са концептом развоја града.

-Наше опредјељење у Градској управи јесте да не заустављамо капиталне инвестиције, те да се наставе инвестициони циклуси у граду – рекао је Талић.

На данашњем ванредном засједању донесена је и одлука о утврђивању основице за обрачун ренте која износи 913,70 КМ по квадратном метру, те одлука о просјечним јединичним цијенама радова комуналне и друге јавне инфраструктуре и уређење јавних површина.

Такође, донесена је и одлука о фонду стамбених јединица социјалног становања, које ће се у наредном периоду додјељивати особама које испуњавају услове у складу са Законом о социјалном становању. Одлуком је регулисано и будуће одржавање новоизграђених станова у насељу Куљани.