Skupština grada: Usvojen paket pomoći privredi i građanima

Skupština grada Banje Luke na današnjoj vanrednoj sjednici, usvojila je set od 13 mjera za pomoć privrednicima i građanima, pogođenim posljedicama aktuelne epidemiološke krize. Gradonačelnik Igor Radojičić, istakao je da je riječ o prvom, urgentnom setu mjera, kako bi se olakšala teška situacija u koju su zapali privrdnici i građani, te da ukupna finansijska vrijednost ovog seta iznosi između osam i deset miliona KM.

  • Vrijednost seta mjera prema privredi i građanima iznosi između tri i 3,5 miliona maraka namijenjenih za subvencije, podsticaje i olakšice prema poslovnim subjektima i dijelu građana, dok je u dijelu restrukturisanja gradskih finansija taj iznos oko šest miliona KM – rekao je Radojičić.

Skupština je, između ostalog, donijela odluku o dodjeli subvencija oproštanjem naknada za komunalne takse za poslovno ime i za zauzimanje javne površine.

  • Subjektima kojima je zabranjen rad odobrava se potpuni oprost za mart, april i maj, a onima kojima je rad ograničen ili otežan oprost od 50 odsto za navedene mjesece. Vrijednost ovih mjera je oko 827.000 KM. Izveli smo projekciju za tri krizna mjeseca, a već u junu ćemo vršiti dalje procjene i djelovati u skladu sa mogućnostima i potrebama – istakao je Radojičić.

Istovremeno, najveći dio sredstava namijenjen za podsticaje u poljoprivredi, biće usmjeren u poljoprivrednu proizvodnju.

  • Iznos od milion maraka se raspoređuje na način da se 585.000 KM usmjerava za ratatrsko-povrtarsku proizvodnju odnosno preciznije – za proljetnu sjetvu. Sva lica koja su aplicirala za sjemenske pakete za poljoprivredu, dobiće taj paket i to najvjerovatnije u vidu finansijske nadoknade. Za animalnu proizvodnju biće usmjereno 145.000 KM, 250.000 KM za poljoprivrednu mehanizaciju, te 200.000 KM za pretvaranje zemljišta – objasnio je Radojičić.

Odlukom Skupštine grada, uvodi se i moratorijum na otplatu duga poslovnim subjektima. Grad uvodi ovaj moratorijum u trajanju do šest mjeseci za one subjekte koji imaju sporazumne ugovore o različitim dugovanjima. Javni poziv na koji će subjekti moći da se prijave biće otvoren do 30. juna 2020. godine, a period otplate bi se produžio za šest mjeseci, a kamata se ne bi obračunavala. Poslovni subjekti mogu  učestvovati na javnom pozivu ukoliko nemaju neizmirenih obaveza zaključno sa 1. martom 2020. godine.

Sredstva gradskog Garantnog fonda, u iznosu od 500.000 KM, biće usmjerena na subvenciju kamate onim subjektima čiji je rad ograničen ili zabranjen, a koji moraju podići kredite zbog redovnog poslovanja. Na ovaj način, Grad će u potpunosti finansirati kamatu na kredite u iznosu do 3,5 odsto na period od tri godine. Poziv bi bio otvoren do kraja 2020. godine.

Gradski parlament je usvojio odluku kojom će Grad Banja Luka komercijalne zakupce gradskih prostora, kojima je zabranjen rad, osloboditi plaćanja zakupnine za tri mjeseca 2020. godine, a zakupcima gradskih prostora kojima je rad bio ograničen, zakupnina se oprašta za dva mjeseca ove godine.

  • Zakupci pod posebnim uslovima oslobađaju se plaćanja zakupa za tri mjeseca 2020. godine. Pozivamo i sve ostale zakupodavce u Banjoj Luci da imaju razumijevanja za svoje zakupce i da prolongiraju ili oproste dio obaveza po pitanju zakupa. I ovaj poziv je otvoren do 31. decembra 2020 – rdekao je Igor Radojičić.

On je upozorio da, usljed aktelne krize, gradski budžet od 15. marta do danas bilježi značajan pad, koji iznosi od 20 do 40 odsto, zavisno od vrste prihoda. On je naglasio da je izvjesno da će doći do pada svih javnih prihoda i da će rebalansom budžeta morati biti značajno rezane pojedine stavke.

  • Tražimo od konzorcijuma banaka, moratorijum na otplatu kredita za refinansiranje gradskog duga u trajanju od šest mjeseci, čime bi oslobodili oko 2,6 miliona KM. Takođe, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ponudila da se ugovor za projekte „Voda 2“ proširi i da EBRD pokrije još dva miliona evra za druge kapitalne projekte koji su u gradu planirani u ovoj godini i od kojih ne želimo da odustanemo. A, za ova sredstva ostaju isti uslovi što se tiče kamata i rokova –kazao je Radojičić.

Talić: Ispoštovane sve mjere zaštite

Nakon 20 godina opet je u Banskom dvoru održana sjednica Skupštine grada, ovaj put vanredna,  a povod su prvi set ekonomskih mjera koje trebaju ublažiti posljedice korona virusa, rekao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić .

  • Ispoštovane su sve mjere koje su naložili Republički štab za vanredne situacije, gradski Štab za vanredne situacije kao i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kako bi se zasjedanje bezbjedno održalo – naveo je Talić.

Napomenuo je da je Kolegijum Skupštine koji se održao prije nekoliko dana zauzeo stav da se uputi prijedlog Skupštini grada da se održi sjednica bez razmatranja kako bi se ispoštovale sve predložene mjere i preporuke, a da su odbornici imali priliku da pismeno dostave svoje prijedloge i amandmane do početka same Skupštine. Dodao je i da su sve predložene odluke usvojene.