Скупштина града: Усвојен пакет помоћи привреди и грађанима

Скупштина града Бање Луке на данашњој ванредној сједници, усвојила је сет од 13 мјера за помоћ привредницима и грађанима, погођеним посљедицама актуелне епидемиолошке кризе. Градоначелник Игор Радојичић, истакао је да је ријеч о првом, ургентном сету мјера, како би се олакшала тешка ситуација у коју су запали приврдници и грађани, те да укупна финансијска вриједност овог сета износи између осам и десет милиона КМ.

  • Вриједност сета мјера према привреди и грађанима износи између три и 3,5 милиона марака намијењених за субвенције, подстицаје и олакшице према пословним субјектима и дијелу грађана, док је у дијелу реструктурисања градских финансија тај износ око шест милиона КМ – рекао је Радојичић.

Скупштина је, између осталог, донијела одлуку о додјели субвенција опроштањем накнада за комуналне таксе за пословно име и за заузимање јавне површине.

  • Субјектима којима је забрањен рад одобрава се потпуни опрост за март, април и мај, а онима којима је рад ограничен или отежан опрост од 50 одсто за наведене мјесеце. Вриједност ових мјера је око 827.000 КМ. Извели смо пројекцију за три кризна мјесеца, а већ у јуну ћемо вршити даље процјене и дјеловати у складу са могућностима и потребама – истакао је Радојичић.

Истовремено, највећи дио средстава намијењен за подстицаје у пољопривреди, биће усмјерен у пољопривредну производњу.

  • Износ од милион марака се распоређује на начин да се 585.000 КМ усмјерава за рататрско-повртарску производњу односно прецизније – за прољетну сјетву. Сва лица која су аплицирала за сјеменске пакете за пољопривреду, добиће тај пакет и то највјероватније у виду финансијске надокнаде. За анималну производњу биће усмјерено 145.000 КМ, 250.000 КМ за пољопривредну механизацију, те 200.000 КМ за претварање земљишта – објаснио је Радојичић.

Одлуком Скупштине града, уводи се и мораторијум на отплату дуга пословним субјектима. Град уводи овај мораторијум у трајању до шест мјесеци за оне субјекте који имају споразумне уговоре о различитим дуговањима. Јавни позив на који ће субјекти моћи да се пријаве биће отворен до 30. јуна 2020. године, а период отплате би се продужио за шест мјесеци, а камата се не би обрачунавала. Пословни субјекти могу  учествовати на јавном позиву уколико немају неизмирених обавеза закључно са 1. мартом 2020. године.

Средства градског Гарантног фонда, у износу од 500.000 КМ, биће усмјерена на субвенцију камате оним субјектима чији је рад ограничен или забрањен, а који морају подићи кредите због редовног пословања. На овај начин, Град ће у потпуности финансирати камату на кредите у износу до 3,5 одсто на период од три године. Позив би био отворен до краја 2020. године.

Градски парламент је усвојио одлуку којом ће Град Бања Лука комерцијалне закупце градских простора, којима је забрањен рад, ослободити плаћања закупнине за три мјесеца 2020. године, а закупцима градских простора којима је рад био ограничен, закупнина се опрашта за два мјесеца ове године.

  • Закупци под посебним условима ослобађају се плаћања закупа за три мјесеца 2020. године. Позивамо и све остале закуподавце у Бањој Луци да имају разумијевања за своје закупце и да пролонгирају или опросте дио обавеза по питању закупа. И овај позив је отворен до 31. децембра 2020 – рдекао је Игор Радојичић.

Он је упозорио да, усљед актелне кризе, градски буџет од 15. марта до данас биљежи значајан пад, који износи од 20 до 40 одсто, зависно од врсте прихода. Он је нагласио да је извјесно да ће доћи до пада свих јавних прихода и да ће ребалансом буџета морати бити значајно резане поједине ставке.

  • Тражимо од конзорцијума банака, мораторијум на отплату кредита за рефинансирање градског дуга у трајању од шест мјесеци, чиме би ослободили око 2,6 милиона КМ. Такође, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) је понудила да се уговор за пројекте „Вода 2“ прошири и да ЕБРД покрије још два милиона евра за друге капиталне пројекте који су у граду планирани у овој години и од којих не желимо да одустанемо. А, за ова средства остају исти услови што се тиче камата и рокова –казао је Радојичић.

Талић: Испоштоване све мјере заштите

Након 20 година опет је у Банском двору одржана сједница Скупштине града, овај пут ванредна,  а повод су први сет економских мјера које требају ублажити посљедице корона вируса, рекао је предсједник Скупштине града Зоран Талић .

  • Испоштоване су све мјере које су наложили Републички штаб за ванредне ситуације, градски Штаб за ванредне ситуације као и Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске, како би се засједање безбједно одржало – навео је Талић.

Напоменуо је да је Колегијум Скупштине који се одржао прије неколико дана заузео став да се упути приједлог Скупштини града да се одржи сједница без разматрања како би се испоштовале све предложене мјере и препоруке, а да су одборници имали прилику да писмено доставе своје приједлоге и амандмане до почетка саме Скупштине. Додао је и да су све предложене одлуке усвојене.