Скупштина града: Усвојен буџетски нацрт од 146,6 милиона КМ

Одборници Скупштине града Бања Лука усвојили су данас Нацрт градског буџета за идућу годину у износу од 146,6 милиона КМ, од чега ће више од 30 милиона КМ бити уложено у велике јавне пројекте – нове путеве, мостове и водоводе, чиме ће бити настављен вишегодишњи тренд значајних буџетских улагања у нову градску инфраструктуру.

-Буџет је оптимистички, са јако пуно пројеката које планирамо да радимо у наредној години. Већ трећу годину заредом, на годишњем нивоу улаже се више 30 милиона КМ у инфраструктуру и план је да такав темпо буде и у наредној години. Дакле, на нивоу ове или, чак, са нешто више средстава – нагласио је градоначелник Игор Радојичић.

Он је навео да је нацртом буџета за наредну годину планирано да се у потпуности финансира изградња новог моста у Српским топлицама, али и завршетак и опремање за 450 нових мјеста у вртићима у четири објекта што је највеће проширење капацитета Центра за предшколско васпитање и образовање у задњих 40 година.

-Предвиђен је наставак пројеката водоснабдијевања, од којих је само један дио наведен у овом буџету, а у току су преговори за још два пакета аранжмана за пројекте „Вода 1“, „Вода 2“ и „Вода 3“, а која треба укупно да износе око 25 милиона КМ улагања у водоснабдијевање и канализацију. Тиме би, према нашој процјени, преко 95 одсто становништва требало да добије стабилно снабдијевање водом што је преко 10.000 корисника на свим дијеловима Бање Луке – истакао је Радојичић.

Наредне године, како је истакао, биће повећана издвајања за спорт и културу, у плану је изградња двије нове спортске дворане, неколико теретана, фудбалски терен са вјештачком травом на отвореном, те низ пројеката који су започели ове или ранијих година, од пројеката бесплатних спортских секција у основним школама па све до „Бање Луке људуског лица“, која се односи на младе, дјецу, лица са инвалидитетом и суграђане треће животне доби.

Истовремено, данас је усвојен и нацрт ребаланса буџета за текућу годину у оквиру од 210 милиона КМ.

  • Основни разлог доношења ребаланаса јесте успјешно реструктурисање градског дуга у износу од 60 милиона марака, у оквиру којег је каматна стопа са досадашњих 4,4 снижена на знатно повољнијих 2,8 одсто. Од ставки које су појединачно промијењене у ребалансу, посебно се истиче нови пројекат бесплатних превентивних здравствених прегледа који се тиче преко 100.000 становника Бање Луке. За овај пројекат је ребалансом обезбијеђено око 400.000 КМ, с тим да се прегледи настављају и идуће године – казао је Радојичић.

Скупштина града прихватила је данас и иницијативу Форума за безбједност грађана за израду стратегије безбједности на подручју Бање Луке. По изради овог документа, Бања Лука ће бити једини град у БиХ који ће имати стратегију безбједности, са низом обрађених безбједносних изазова.

Одборници су на данашњем засједању, између осталог,  донијели и одлуку о одобравању средстава Граду Бихаћу као помоћ за набавку возила цитрене за дистрибуцију питке воде у прихватном центру за мигранте и Хуманитарном удружењу грађана „Одбор за помоћ Косову и Метохији у РС“ као помоћ за изградњу зграде дневног центра „Подржи ме – 9.јануар“.

Топлане

На данашњој сједници Скупштине града, одборници су усвојили одлуке за издавање гаранције Града за задужење привредног друштва „Топлана“ и одлуку којом се одобрава одгода отплате зајма Града за Еко топлане из 2017. године.

  • До 2030. године плаћаћемо мазут из 2008. године који је набављала стара Топлана. Град враћа годишње преко четири милиона дугова старе Топлане, које „препакујемо“ да имамо годишње мање износе и скидамо камате које су биле и по осам одсто. Данашњом одлуком идемо на реструктурисање кредита код Нове банке у износу од 12.600.000 КМ и покушавамо са шест одсто спустити камату на испод 4,4 одсто – казао је он.

Нагласио је да је пројекат „Еко топлане“ спасио гријање у граду.

-Да га није, данас би на дневном реду Скупштине вјероватно била одлука о задужењу бар десет милиона КМ за набавку мазута. Умјесто тога, Еко топлана је граду већ вратила милион КМ датих за обртна средства. Данашњом одлуком Еко топлани одобрена је одгода отплате 500.000 КМ за идућу годину, да не морају да врате сада – казао је Радојичић.

Јавне расправе о нацрту и ребалансу буџета

Јавне расправе о нацрту буџета за 2020. годину и ребаланса за текућу годину, биће одржане од 6. до 14. новембра ове године. Град Бања Лука позива све суграђане да се активно укључе у доношење градског буџета учешћем на јавним расправа и давање приједлога и сугестија на буџет.

Предсједник Талић о нацрту буџета

Предсједник Скупштине града Зоран Талић говорећи о буџету за наредну годину, истакао је да ће њиме бити задовољена „друштвена, привредна, социјална и свака друга компонента“.

-Буџет за наредну годину је стабилан и у својој развојној компоненти садржи наставак изградње вртића на територији града Бања Лука, развој саобраћајне и комуналне инфраструктуре на подручују града те подразумијева и нешто више средстава за подстицаје у пољопривреди као и средства за  додјелу стипендија студентима и ученицима средњих школа. Предвиђена су и средства за побољшање пословног амбијента у пословним зонама на територији града. Битно је напоменути да Бања Лука, иако није побиједила на кандидатури за Европску престоницу културе, настављаја са планираним пројектима из области културе – рекао је Талић.