Састанак градоначелника са зимском службом

Градоначелник Драшко Станивуковић одржао је данас састанак са представницима предузећа која су ангажована на чишћењу снијега, надлежног одјељења у Градској управи, као и са представницима Службе хитне медицинске помоћи, Цивилне заштите, Републичког хидрометеоролошког завода РС и предузећа која обављају јавни превоз у граду.

-Жељели смо да сагледамо ефикасност зимске службе и свега оног што у том смислу Град може да учини.Чињеница је да је зимска служба преузета односно да су извођачи који јe чине раније изабрани. Хтио сам, као градоначелник, да се упознам са тим чињеницама, те да преиспитамо да ли је све урађено максимално онако како је могло и шта се то још може да побољша – казао је градоначелник Станивуковић.

Према његовим ријечима, Град, до сада, није имао адекватан надзор над извођењем радова, не само када је ријеч о зимској служби.

-Град не може да зна куда су машине чистиле, колико је соли и абразивног материјала утрошено, те смо закључили да ћемо увести систем за праћење GPS и да ћемо уградити мјераче бачене соли како би се од наредне сезоне добио један квалитетан надзор над задуженим службама – истакао је градоначелник.

Такође, како је навео – свако од извођача у оквиру зимске службе који не буду радили свој посао, сносиће посљедице од пенала до раскидања уговора.

Најавио је да ће се вратити раније укинута пракса – дежурства у службама сваког извођача како би били у приправности и да се и не губи вријеме на позивање људи.

Уз промјену модалитета надзора, градоначелник је нагласио да је у наредном периоду неопходна шира и квалитетнија сарадња са Републичким хидрометеоролошким заводом РС у вези са добијањем информација о временским приликама у граду, посебно у зимском периоду.

-Дакле, идемо у том правцу да сваки аспект максимално поправимо и да градимо систем, за који је потребно вријеме – закључио је градоначелник.

Оцјењујући јучерашњи рад зимске службе, градоначелник је казао да је била адекватна проходност путева у сваком тренутку, да није било застоја и да су саобраћајнице квалитетно очишћене што су данас посвједочиле и дежурне службе и превозници.

-Договорено је да се, по први пут, уђе и у улице, приградска и сеоска мјеста у којима до сада грнови и ралице нису улазили – нагласио је он.

Доста питања грађана јуче, како је казао, односило се на магистралне путеве на подручју града које одржава предузеће „Путеви РС“, а који нису били на вријеме очишћени.

-Зато смо и њих данас позвали на састанак, али се нису одазвали – навео је Станивуковић.

Са данашњег састанка је упућен позив на сарадњу и суграђанима и заједницама етажних власника у смислу да  очисте снијег испред својих дворишта односно улаза у стамбене објекте, да приликом уклањања, снијег не избацују на улицу, те да не паркирају своја возила на мјеста којим треба да прође механизација зимске службе.

Галерија фотографија: