Сарајево ће подржати Бању Луку за Европску престоницу културе

Сарајево ће подржати Бању Луку на путу ка Европској престоници културе 2024. године, епилог је данашњих разговора у Сарајеву градоначелника Игора Радојичића и премијера Кантона Сарајево Едина Форте.

– Титула ЕПК води ка потпуној трансформацији једне средине у смиcлу интеграције и развоја радних мјеста, јер културна индустрија итекако доводи до раста стандарда. Ми желимо да Бања Лука добије ову титулу, тако да ће министар културе Кантона Сарајево ускоро бити угошћен у Бањој Луци – рекао је у изјави новинарима премијер Кантона Сарајево Един Форто.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, изјавио је да је данашњи састанак био изванредна прилика за успостављеање сарадње, у пријатељској и пријатној атмосфери.

– Већ сљедећи корак је успостављање оперативне сарадње. Разоварали смо о темама са којима се заједно суочавамо и сигурно је да једни од других можемо доста да научимо. Надам се да ћемо ускоро успоставити још јачу и чвршћу сарадњу између људи који се баве питањима привреде. Ово је јединствен економски простор гдје слобода кретања људи, роба и капитала мора да буде потпуна, јер постављање било каквих препрека је сувишно. Имамо различита искуства у бројним комуналним дјелатностима и то треба да усвојимо једни од других, и оно што је добро, али, исто тако, да уочимо гдје смо правили грешке и да то не понављамо. Такође, позитивним порукама и заједничким пројектима морамо да конкуришемо према вани – поручио је градоначелник Радојичић.

Един Форто је оцијенио да је данас у Сарајеву одржан врло конструктиван и садржајан састанак са бањалучким градоначелником.

– Оптимистични смо по питању сарадње Сарајева и Бање Луке. Комунална и саобраћајна инфраструктура, култура и спорт, то су области у којима желимо да унаприједимо нашу сарадњу и ми ћемо у наредном периоду интензивирати сарадњу на свим пољима – казао је премијер сарајевског кантона.

Форто је додао ће одмах бити покренута сарадња у изградњи туристичких капацитета и да ће ускоро Сарајево бити домаћини делегацији из Бање Луке гдје ће се радити на заједничким програмима из области туризма.

– Са друге стране, у Бањој Луци је договорен састанак са нашим представницима из области културе и спорта, а један од приједлога који ћемо ускоро формализовати јесте и сарадња Бање Луке са појединим сарајевским општинама – закључио је Форто.