Сарадња Града и Универзитета: Договорена пракса за 34 студента

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и вршилац дужности ректора Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин, потписали су данас протокол о студентској пракси, којим је предвиђено да 34 студента у овој академској години волонтира или стажира у Градској управи или градским установама и предузећима.

Како је рекао градоначелник, данашњи протокол је произашао из меморандума о сарадњи Града и Универзитета потписаног у мају прошле године.

-Ово је само један од аката који слиједи на конкретној разради наших појединачних елемената сарадње. Надам се да ће студенти за вријеме које проведу у Градској управи или градским предузећима, стећи одређена практична знања, а са друге стране за све наше службе њихово учешће може допринијети да се поједини послови или пројекти на бољи или иноватнивнији начин одвијају – казао је градоначелник Радојичић.

Он је додао да ће студенти, осим у Градској управи, праксу моћи обавити у скоро свим градским установама и предузећима.

-Универзитет у Бањој Луци нам је изузетно важан и Град сарађује са Универзитетом кроз више начина. Недавно смо додијелили простор и земљиште Пољопривредном факултету за провођење пројекта производње органске хране. Са Архитектонско-грађевинско геодетским факултетом сарађујемо по више линија и они су укључени у припрему урбанистичког плана града и у рестаурацију Банског двора. У свим догађајима и свечаностима, незаобилазан партнер нам је Академија умјетности, а Електротехничком факултету који је аплицирао за међународни пројекат „Паметних градова“ Град је дао сагласност за учешће у пројекту и суфинансирање ако пројекат буде прихваћен – навео је Радојичић.

В.д. ректора Радослав Гајанин, казао је да је Универзитет кроз стратегију, коју је усвојио у прошлој години, дефинисао да у оквиру студијских програма стави акценат на практични дио наставе односно на оспособљавање академских грађана у будућој професији коју ће обављати.

-Овај споразум ће то управо и омогућити, да студенти своја стечена знања на Униврезитету у Бањој Луци, примијене у пракси – нагласио је Гајанин.

Данашњим протоколом су прецизирани студијски програми који ће бити укључени у праксу, а ријеч је о студентима завршних година Факултета физичког васпитања и спорта, Архитектонско-грађевинско геодетског, Академије умјетности, Електротехничког, Економског и Правног факултета.

Конкурсне процедуре за одабир студената провешће Универзитет у наредних двадесетак дана, а како је навео Гајанин – најбољим студентима биће пружена прилика да се, на неки начин, представе институцијама на нивоу Града. Овом приликом, он је захвалио Граду и градоначелнику Радојичићу на подршци Универзитету и у овој области.