Рестрикције продужене до 27. априла, ублажавање мјера зависи од дисциплине грађана

Градски Штаб за ванредне ситуације, саопштио је данас да ће трајање свих рестриктивних мјера, које су уведене како би се спријечило ширење корона вируса и заштитило здравље становништва, бити продужено до 27. априла ове године.

Градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је, од почетка кризе, у Бањој Луци регистровано 260 заражених лица, да се тренутно под надзором налази 2.200 особа. Раст броја обољлих, рекао је, у просјеку износи десетак особа дневно.

Градоначелник је упозорио да је са лијепим временом дошло да нарушавања потребне дисциплине и опуштања грађана.

  • По ријечима стручњака, само једно веће окупљање, са једним зараженим, може цијелу причу да врати на почетак и сруши сав труд који је уложен у протеклих мјесец и по дана. Зато, још једном, молим све грађане да поштују прописане мјере како бисмо за двије недјеље можда могли да говоримо о релаксирању ситуације и укидању некик рестрикција – рекао је Радојичић.

Штаб за ванредне ситуације данас није разматрао додатне рестиктивне мјере, али је од Републичког штаба за ванредне ситуације затражено мишљење у вези са мјерема током предстојећих празника.

  • Сматрамо да без рестриктивнијих мјера које би се односиле на мјере кретања унутар и између локалних заједница, у времену предстојећих празника неће бити могуће спријечити већа окупљања грађана, чиме озбиљно можемо довести у питање даљи развој епидемиолошке ситуације – образложио је Радојичић.

Градски штаб је данас, начелно, разматрао и могуће укидање појединих мјера од 27. априла, те припремио нацрт плана, како би седмицу по седмицу отварали поједине дјелатности.

  • Међутим, либерализација мјера долази у обзир само уколико бисмо до 27. априла имали позитиван развој ситуације. У супротном, ако до тог датума будемо имали већи број обољелих, онда би то био преломни тренутак за још рестриктивније мјере – казао је Радојичић.

Штаб је објавио да ће, у наредних пар дана, градски карантин у дворани Обилићево бити испражњен због истека рока од 14 дана, потом ће услиједити чишћење и дезинфекција, након чега ће овај објекат бити спреман за прихват нових лица.