Расписан међународни конкурс за будући конгресни центар (продужен рок)

Град Бања Лука расписао је међународни конкурс за израду идејног рјешења мултифункционалног конгресно – конференцијског центра, у настојању да добије најбоље идеје за изградњу једног од будућих симбола града на Врбасу.

Будућа дворана биће лоцирана на атрактивној локацији, уз тениске терене „Младости“ код Парка Младен Стојановић, односно између Градског стадиона и тржног центра „Делта планет“. Очекује се да ће конкурс изазвати знатну пажњу архитеката из цијелог свијета, као што је већ био случај са недавним, међународним конкурсом за мост у Доцу.

Најбоље идејно рјешење биће награђено са 30.000 евра.

Обавјештење од 20. марта: Поводом актуелних дешавања у свијету и БиХ у вези са корона вирусом (COVID-19) и у вези са службеним проглашењем пандемије од стране Свјетске здравствене организације од 11.03.2020. године, Град Бања Лука обавјештава да се продужава рок за предају радова за Међународни општи јавни конкурс за израду идејног архитектонског рјешења мултифункционалне дворане/ конгресног центра.

Крајњи рок за подношење конкурсних радова 21. мај 2020. године до 23:59 часова (GMT +1), а сви остали услови остају непромјењени.

Питања и захтјеви за додатним информацијама или појашњењима могу се погледати на линковима: www.banjaluka.rs.ba/multifunkcionalna-dvorana (en.banjaluka.rs.ba/multifunctional-hall).

Градски архитекта Иван Рашковић, прецизирао је да је будућа дворана замишљена као мултифункционалани центар који треба да обједини више садржаја и Бањој Луци коначно подари дворану која би имала оптималне капацитете за одржавање великих конгреса и конференција.

  • План је да у оквиру комплекса имамо конгресно-концертни центар са око 1.500 мјеста, малу концертну дворану до 200 мјеста, те позориште за око 700 посјетилаца. Планиран је и радни простор филхармоније, изложбени и административни дио, прес центар, ресторани, кафеи, као и подземна гаража – рекао је Рашковић.

Конкурс је организован дигитално, а више информација се може пронаћи на линковима:

www.banjaluka.rs.ba/multifunkcionalna-dvorana  или en.banjaluka.rs.ba/multifunctional-hall.

Како би обезбједио најбоља рјешења, Град Бања Лука је ове године, поред овог, провео још два међународна архитектонска конкурса, и то за будући мост у Доцу и изглед нове пјешачке зоне, на потезу од старе аутобуске станице до зграде „Путева РС“.