Радојичић у Тел Авиву: Српска је симбол опстанка, као Израел за Јевреје

Градоначелник Бањe Луке Игор Радојичић изјавио је у Тел Авиву да се Република Српска, попут Израела, бори за свој опстанак у комплексном региону.

–  Када видимо нападе на Израел и јеврејски народ  видимо да је држава Израел симбол опстанка и будућности за људе на овом простору. Такав симбол је и Република Српска за нас. Разумијемо и подржавамо јеврејски народ и гледамо њега и државу Израел као своје пријатеље – рекао је Радојичић на данашњем међународном скупу, којем су присуствовали градоначелници више градова из цијелог свијета.

Он је нагласио да Бања Лука развија пријатељске везе са Израелом и посебно градом Модином, те да је од изузетне важности да се не заборави страдање српског и јеврејског народа, али и бројних антифашиста који су страдали током Другог свјетског рата.

Током данашњег округлог стола под називом „Улога локалних заједница у брби против мржње и антисемитизма“ Радојичић је оцијенио да је подручје бивше Југославије јако комплексан простор и да дијели многе сличности са Израелом.

– Када говорим о држави Израел и јеврејском народу, дозволићете поређење са нашом ситуацијом – сваке године, а ове године је у мјесецу мају, одржава се комеморација жртвама логора Јасеновац и важно је да се враћамо сваке године и да разговарамо о историји, да се не забораве страшне ствари које су се дешавале у Другом свјетском рату, гдје су убијени многи Јевреји, Срби и други антифашисти – рекао је Радојичић и додао да се сваке године делегације Бање Луке и града Модина одају почаст страдалим у Јасеновцу.

Он је додао да је јеврејска заједница у Бањој Луци јако мала након Другог свјетског рата, али да је, без обзира на то, у нашем гаду изграђен Јеврејски културни центар, као симбол будућности – мјеста гдје се могу представити различите идеје.

Са сарадницима, градоначелник Радојичић посјетио је и велику изложбу најновијих савремених технолошких достигнућа у области комуналних услуга, саобраћаја и паметних градова – „Муни Еxпо 2019“.

Такође, сусрео се и са Џеком Розеном, предсједником Свјетског јеврејско-америчког конгреса, који је и организатор ове Међународне конференције градоначелника у сарадњи са Федерацијом локалних управа Израела и Министарством спољних послова Израела.