Радојичић: У припреми план санације земљишта у „Инцелу“

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић изјавио је данас да ће процес санације земљишта у Пословној зони „Инцел“ бити веома дуготрајан и захтјеван и да ће вјероватно требати и године да се елиминишу све опасне материје, које су таложене на овом простору још од од покретања тешке хемијске индустрије на овој локацији.

Говорећи о извјештају о контаминираности ове зоне пираленом, Радојичић је нагласио да је оформљен радни тим који ће, наприје, сагледати комплетно стање на простору некадашњег „Инцела“ и да ће на основу тога бити израђен приједелог санације комплетног простора Пословне зоне.

Он је нагласио да ће Градска управа за идућу Скупштину града припремити информацију о стању у некадашњем „Инцелу“, укључујући и приједлог плана за даље активности и санацију стања.

-Рјешавање овог проблема трајаће јако дуго пошто је загађење на овом простору присутно од отварања некадашњег „Инцела“ – рекао је Радојичић и додао да ће се у кругу „Инцела“ наставити са узорковањем земљишта и подземних вода, као и мјерењем квалитета ваздуха.

Он је нагласио да на рјешавању овог проблема, у сарадњи са ресорним министарством, ради посебни стручни тим и да су на приједлогу санације „Инцела“ ангажовани и стручњаци из Холандије, уз финансијску подршку Развојног програма УН-а (УНДП) и Владе Шведске. Према његовим ријечима, овај тим је тренутно у фази израде тзв. модела локације, која укључује и геолошка и хидролошка испитивања тла на подручју бившег „Инцела“.

-На основу тог модела, биће предложен план санације, који ће дефинисати да ли ће се контаминирано земљиште уништавати на лицу мјесту или пак, у иностранству, што је извјесније с обзиром на то да код нас не постоје таква постројења – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да нису тачне информације о томе да ће, због резултата овог испитивања, сви запослени у свим предузеећима, које сада послују у кругу Пословне зоне, бити подвргнути ванредним љекарским прегледима.

Према његовим ријечима, до сада је таква мјера наложена предузећу „Бц метали“, али не због пиралена, него због тога што су радници тог предузећа изложени опасним материјама током радног процеса, пошто се ради о фирми која се бави рециклажом акумулатора.

 Фото архива

Фото архива

Здравствене контроле за становништво

Град Бања Лука ће ускоро покренути  програм бесплатних превентивних здравствених прегледа на одређене болести, по узору на некадашње здравствене кампње које су рађене у бившој Југоалславији, изјавио је Радојичић.

Он је нагласио да је у Бањој Луци, али и широм региона, присутан велики пораст броја канцерогених болести. Нагласио је, међутим, да то ни у којем случају није повезано са случајем „Инцел“, пошто је раст броја обољелих од канцера присутан у цијелом региону, па тако и Бањој Луци.

-Сличне програме већ имају неке земље у окружењу, попут Словеније, а ми ћемо бити први град у БиХ који ће покренути овакву акцију, са тенденцијом да ово буде модел за цијелу РС – рекао је Радојичић и додао да ће на јесен бити представљен модел овог плана.

Нема бојазни од оболијевања

По релевантним подацима, нема бојазни од тога да ће због контаминације пираленом одређених зона у кругу некадашњег „Инцела“ доћи до оболијевања оних који су били у контакту са пираленом, осим у случајевима екстремне изложености, рекао је Радојичић.

-Деценијама уназад, пирален је кориштен у електро индустрији као изолатор као трасформатор и људи су без проблема руковали са њим деценијама. С друге стране, здравствени проблеми могу наступити само у случајевима дуготрајне и екстремне изложености пиралену– казао је Радојичић.