Радојичић: Предложен ребаланс буџета због посљедица епидемије

Реструктурисање градских финансија, усљед великих економских посљедица епидемије корона вируса, главна је тема пете ванредне сједнице Скупштине града која ће бити одржана у сриједу, 27. маја у Банском двору, одлучено је на данашњој сједници скупштинског  Колегијума. Како је истакао градоначелник Игор Радојичић,  као посљедица епидемије корона вируса, од марта се биљежи велики пад привредних активности и, посљеднично, пада јавних прихода.

  • До данас имамо пад  буџетских прихода у износу око 11 милиона КМ а процјене су да би ова цифра до краја године могла досећи и 30 милиона КМ мањка прихода – нагласио је Радојичић.

Према његовим ријечима, овакво стање захтијева потпуно реструктурисање градских финансија због чега ће се на овом скупштинском засједању разматрати нацрт ребаланса буџета, уз пакет од осам тачака везаних за јавне финансије.

  • Наше опредјељење је да не заустављамо капиталне инвестиције због чега је предложена и одлука о емисији обвезница у износу од 12 милиона КМ за њихово финансирање – рекао је Радојичић.

Он је додао да ће се пад прихода покушати надомјестити разним уштедама и реструктурисањем, уз домаћинско пословање, истичући да ће од помоћи бити и то што је Град, већ четврту годину заредом, остварио буџетски суфицит. Поред ребаланса буџета, пред одборницика ће се на идућој сједници скупштине наћи и приједлог одлуке о Фонду стамбених јединица социјалног становања. Овом одлуком биће регулисано одржавање новоизграђених станова за социјалне категорије.